Február 4-én tartják a Rákellenes Világnapot. Magyarországon különösen fontosak a figyelemfelhívó kampányok és a prevenciót népszerűsítő kezdeményezések, hiszen a magyar lakosság körében diagnosztizált rákos megbetegedések gyakorisága és halálozási aránya meghaladja az európai uniós átlagot.

Magyarországon minden negyedik halálesetet rákos megbetegedés okoz

2023-ban a Magyar Rákellenes Liga konferenciáján közzétett adatok szerint 2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget, emellett 2021-ben 30 593-an haltak meg rákos megbetegedésben hazánkban. Bíztató, hogy a 2019-es adatokhoz képest csökkenő tendencia figyelhető meg a halálozások számában, de még így is kijelenthető, hogy a szív- és érrendszeri betegségek után a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokok Magyarországon.

Szakemberek szerint a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét az életmódi tényezők befolyásolják leginkább. Sajnos a magyarok élen járnak a dohányzás, alkoholfogyasztás terén, a lakosok többsége túlsúlyos vagy elhízott, emellett a megelőzésre fordított figyelem is igen alacsonynak számít az uniós országokhoz képest.

A prevenció életet menthet

A statisztikai adatokból is látszik, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát. Az időben diagnosztizált betegségek nagy része sokkal nagyobb eséllyel lenne gyógyítható korai felismeréssel, ezért kiemelt jelentőségük van a kor és nem szerint ajánlott rendszeres szűrővizsgálatoknak, melyeknek részét képezik egyes laborvizsgálatok is.

A nők esetében a méhnyakrák, az emlőrák és tüdőrák említhető a leggyakoribb rákos megbetegedések között, míg a férfiak esetében a prosztatarák mellett a vastagbélrák és a tüdőrák vezeti a listát.

Magyarországon a nők körében a méhnyakrák és az emlőrák szűrése szervezetten, behívásos alapon működik. A férfiak esetében sajnos nincs ilyen jellegű szervezett, népegészségügyi szűrés. 45 éves kor feletti férfiaknak ajánlott a prosztata specifikus antigén (PSA) meghatározása, amelynek emelkedett értéke a prosztatadaganatot jelezheti. A vizsgálat szükség esetén kiegészíthető szabad PSA mérésével.

A vastagbélrák szűrése mindkét nem számára 50 éves kor felett ajánlott. A szűrés kétlépcsős: a nemnegatív székletvértesztet kolonoszkópia követi. A HR-Pharma kedvező áron kínálja a székletvértesztet, melyet három különböző bélmozgásból származó mintából javasolt megvizsgálni.

Tumormarker vizsgálattal a megelőzésért és a megfelelő monitorozásért

A tumormarkerek rosszindulatú daganatokkal összefüggésben jelenhetnek meg a vérben. A tumormarker vizsgálat rosszindulatú folyamatokra utaló gyanú esetén a diagnózis felállításához nyújthat segítséget. Laborvizsgálat részeként 40 éves kor fölött ajánlott méretni, különösen, ha a családban előfordult daganatos betegség. Ezek kimutatása alkalmas a daganatos betegségek kezelésének ellenőrzésére, a terápia hatásosságának követésére is.

A HR-Pharma több olyan vizsgálattal várja pácienseit, amelyek segíthetik a megelőzést, az időben történő diagnosztizálást:

Nőknek ajánlott szűrővizsgálatok

Női állapotfelmérő profil plusz csomag

Tumormarker női profil csomag

Férfiak számára ajánlott szűrővizsgálatok

Férfi állapotfelmérő plusz csomag

A férfiakat leggyakrabban érintő tumorok követésére javasolt a Tumormarkerek férfi profil csomagunk

Foglaljon időpontot még ma laborvizsgálataink egyikére és szánjon időt a megelőzésre!