Cím: Pulykahibridek megbetegedésének csökkentése új takarmánytermék család kutatás-fejlesztésével
Konzorcium vezető: Zala-Cereália Malom- és Takarmányipari Gyártó, Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság
Tagok: HR-Pharma Kft. Futamidő: 2022.05.01-2025.04.30.


A (fő)kedvezményezett neve: Zala-Cereália Malom- és Takarmányipari Gyártó, Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt elszámolható összköltsége: 1 198 099 058 Ft
Projekt támogatás összege: 682 882 360 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 56,9972 %
A projekt megvalósítás időszaka: 2022.05.01. – 2025.04.30.

Szakmai összefoglaló

Pulykahibridek megbetegedésének csökkentése új takarmánytermék család kutatás-fejlesztésével

A pulyka a változatos éghajlati környezetben, nagyüzemi tartás közepette történő nevelés lehetősége és a magas hústartalom miatt népszerű hétköznapi hústermék. 26 hetes maximális tartási ideje alatt a tojó több, mint 100 nagyméretű tojást rakhat, tollából pedig háztartási használati eszközök és dísztárgyak is készülnek manapság. A számos faj közül gazdaságilag legjelentősebbnek a nagytestű, mozgékony fehérpulykák tekinthetőek. A kikelést követő 20-22. héten a női ivarú pulykák 15 kg, a hímivarú pulykák pedig 21 kg testsúly elérésére is képesek. A világon jelenleg elterjedt három legjelentősebb fehér pulyka a kanadai Hybrid Converter, az angol British United Turkey és az amerikai Nicholas Turkey közül a hazai és környező országok pulykatenyésztők körében a Hybrid Converter faj terjedt el. A hatlépcsős etetési rend alkalmazása során a fajtagyártó receptúra biztosítja a madár megfelelő növekedését és súlygyarapodását, az intenzív tenyésztés azonban a 14-22. élethét között jelentős elhulláshoz és gazdasági károkhoz vezet. A madarak intenzív növekedése – amely egyes időszakokban elérheti egyedenként a napi 1 kg elfogyasztott takarmányt – jelentős mennyiségű fehérjebevitelt tesz szükségessé. Hazánkban 2012 óta a jogszabályok nem engedélyezik állati eredetű fehérjék takarmányozási célú alkalmazását, emiatt az állattartóknak az intenzív súlygyarapodást a kisebb tápanyagtartalmú, de nagyobb mennyiségben fogyasztandó növényi fehérjékkel kell elérni. A fokozott mennyiségben bejuttatott tápanyag emésztése a madaraknál a gyomor mellett a vékony- és vastagbelet is fokozottan igénybe veszi. Az emésztetlen, rostalapú fehérjeszálak mind a bélbolyhok állapotára, mind a felszívódás folyamatára negatívan hatnak.

A JELEN PROJEKT CÉLJA ZALA-CEREÁLIA KFT., MINT KONZORCIUM VEZETŐ ÉS A HR PHARMA KFT., MINT KONZORCIUMI TAG ÁLTAL KÖZÖSEN MEGVALÓSÍTOTT TELEPI ETETÉSI ÉS KITERJEDT ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLETTANI VIZSGÁLATOKKAL ALÁTÁMASZTVA – A JELENLEGI HATLÉPCSŐS ETETÉSI REND MEGTARTÁSA MELLETT – EGY TAKARMÁNY TERMÉKCSALÁD ÉS ANNAK GYÁRTÁSI TECHNOLÓGIÁJÁNAK KIFEJLESZTÉSE.

A fejlesztés során figyelembe kell venni a madár más szárnyasfélékhez képest lényegesen nagyobb tömegét, élettartamát valamint ehhez igazodva a táplálék állagának változását a nevelési idő alatt. Egyre több kutatás hívja fel a figyelmet a pulykatartás során a telepi adottságai mellett a keverés során fellépő takarmányportól származó légúti problémákra, valamint a madarak emésztő szerveibe bejutó mikroorganizmusok káros élettani következményeire. Az új megközelítés lényege, hogy az emésztési problémákat kiváltó nagymennyiségű növényi alapú bevitt fehérjemennyiségét fermentálással és kiegészítő adalékanyaggal csökkentjük a teljes nevelési időszak alatt.

Ellenőrzött kísérletekkel a konzorcium célja egy olyan eljárás kidolgozása, amellyel a kisebb mennyiségben bevitt növényi fehérjéből is kinyerhető a madarak fejlődéséhez szükséges tápanyagmennyiség, miközben az emésztőrendszert érő terhelés csökkenésén keresztül javul a bélrendszer állapota, csökken az emésztési eredetű okokra visszavezethető idő előtti elhullás, ami növeli az állattartás gazdaságosságát. Az új takarmányokban alkalmazott nyomelemek és vitaminok felszívódása révén a belekben javul a K-vitamin szintetizálódása, fokozódik a kalcium csontokba történő beépülése. Az emésztetlen tápanyag csökkenése révén csökken a nitrogénürítés miatti környezetterhelés is. A fermentációs eljárást is magában foglaló új takarmánygyártási technológia mind a fehérjehasznosulás javulását, mind pedig a takarmánypor miatti légúti megbetegedések elkerülését segíteni tudja. A komplex – azaz a keveréstechnológia precizitását és a tápkeverék összetételét együttesen középpontba állító – megközelítés révén a 14-22. élethét közötti időszakban az elhullás mértéke várhatóan 2% ponttal mérséklődni fog.