A rohanó hétköznapokban sokszor háttérbe szorulnak az egészségünkkel kapcsolatos problémák, kérdések, holott az egészség az emberi élet alapvető, semmi mással nem pótolható értéke.

Számos krónikus betegség kialakulása megakadályozható, ha időben tudomást szerez róla a beteg és változtat az életmódján, vagy igénybe vesz megfelelő kezelést. A prevenció -más néven a megelőzés- egyik fontos eszköze a szűrővizsgálat.

A gyógyítási, gyógyulási folyamatban az idő döntő tényező.

Az alábbi posztban öt fontos szempontot gyűjtöttünk össze a szűrővizsgálatokkal kapcsolatosan.

  1. Az életor előrehaladtával megnő a betegségek kockázata, ezért az életkorhoz kötött népegészségügyi célú szűrővizsgálatokon fontos részt venni. Mindemellett a rendszeres – legalább évenkénti – labordiagnosztikai vizsgálatok szintén jelentőséggel bírnak a megelőzésben, különösen , ha bizonyos betegségek korábban már előfordultak a családban. Ilyen betegségek a szív- és érrendszeri betegség, stroke vagy cukorbetegség, melyek esetén a szűrővizsgálat segíthet időben felismerni az érintettséget.
  2. Amennyiben a páciensnek olyan kórelőzményei vannak, amelyek akár súlyos betegségek kialakulásának esélyét növelhetik, szintén meghatározó jelentőségű a rendszeres részvétel szűrővizsgálatokon.
  3. Az orvosok által javasolt leggyakoribb szűrővizsgálatok a következőek: cukorbetegség, vérnyomás, koleszterin, különféle rákszűrések, elhízottság, a máj és vese egészsége és csontritkulás. Számos betegség már korai szakaszában kimutatható. Ha egy kóros állapotot időben észlelnek, a kezelés is korábban elkezdhető. Ez eredményesebb terápiát jelenthet, javítva a teljes és gyors felépülés esélyeit.
  4. A negatív eredmény oldja az esetleges szorongást és aggodalmat.
  5. A laborvizsgálatok jelentős része vérmintából történik, a vérvétel egyszerűen elvégezhető, rövid időt igénybe vevő beavatkozás. Erről bővebben olvashat egy korábbi posztunkban.

A HR-Pharma több mint százféle labordiagnosztikai csomagjáról bővebben itt talál információt: https://www.hr-pharma.hu/labordiagnosztikai-vizsgalatok/