A vérvizsgálat az egyik leggyakoribb diagnosztikai vizsgálat, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy képet kapjanak a páciensük általános egészségi állapotáról. Ezek eredményei segítenek a betegségek felderítésében. A legtöbb emberre életében számos vérvétel vár. Az alábbi posztban néhány hasznos információt gyűjtöttünk csokorba arról, hogyan is érdemes felkészülni rá.

Étel és ital vérvizsgálat előtt

A vérvétel rendszerint éhgyomorra történik, a mintavételt megelőzően azt tanácsoljuk, hogy az azt megelőző 9 órában már ne fogyasszon élelmiszert, még gyümölcsleveket sem. Ha nem sürgős vérvételre kell mennie, akkor érdemes könnyebb ételeket fogyasztani pár napig.  Vannak olyan esetek, pl. hormonvizsgálatok alkalmával, amikor nem feltétlenül szükséges, hogy éhezzen.

A folyadékot természetesen pótolni kell, a legjobb a tiszta víz.

Ez segít abban, hogy az ereket könnyebben megtalálják a szakemberek. Alkoholt semmiképpen ne fogyasszon a vizsgálat előtt!

Mozgás vérvétel előtt

A vérvétel előtt nem érdemes túlzott fizikai igénybevételnek, sportnak vagy munkának kitenni a szervezetet, mert ezek befolyásolhatják a végeredményt.

Gyógyszerek

Ha Ön bármiféle gyógyszert szed, akkor a kezelőorvosa szerinti előírtak szerinti időpontokban és adagokban vegye be. Véralvadásgátló készítmények szedését viszont mindenképpen jelezzék munkatársunknak.

Betegség és vérvétel

Azt javasoljuk, hogy bizonyos tünetek esetén a kezelőorvossal konzultálva érdemes elhalasztani a vérvételt.

Hogyan történik a vérvétel?

A vérvétel során általánosan a karban lévő vénából vesznek kisebb mennyiségű vért. Gyerekeknél előfordulhat, hogy kézfejből történik a mintavétel, néhány speciális vizsgálathoz elegendő az ujjbegyből vett egy-két csepp vér is.  Első lépésként fertőtlenítik a szúrás helyét és egy vénaszorítót helyeznek fel a felkarra.

Ez átmenetileg lelassítja a vér áramlását és a véna duzzadását okozza, így megkönnyíti a mintavételt. A beavatkozás után az érszorítót kiengedik, a tűt eltávolítják. Végezetül egy vattakorongot pár percig rá kell nyomni a szúrás helyére.

vérvétel szeged hr-pharma

Mire számíthatok vérvétel után?

A mintavétel során csak kis mennyiségű vért vesznek, így nem várhatóak komoly utóhatások. Néhány ember szédül és elájulhat a vizsgálat alatt és után. Ha ez megtörtént Önnel is korábban, a legjobb, ha a vérvétel előtt elmondja a mintavételt végző személynek. A vérvétel után a szúrás helyén előfordulhat kisebb zúzódás, lila folt, ezek ártalmatlanok és a következő napokban elhalványulnak.

Mit vizsgálunk a vérvétel után?

Teljes vérkép csomagunkban például ezeket. A fehérvérsejtek (limfocita, granulocita, monocita) a szervezet immunvédekezésében játszanak fontos szerepet. Típusaikról és működésükről a minőségi vérkép alapján kaphatunk tájékoztatás.  Mennyiségi és minőségi változásuk alapján a fertőzésekről, gyulladási folyamatokról vagy vérképzési zavarokról kaphatunk információt.

A csontvelőben képződő vérlemezkék (trombociták) főleg a véralvadásban játszanak kiemelkedő szerepet. Vizsgálatával az esetleges vérzékenységről, vagy fokozott vérrögképződésekről kaphatunk tájékoztatást.

vörösvértestek a szervezet oxigén és széndioxid szállítását, a bennük levő hemoglobin (HGB) tartalom révén végzik. Számuk változását okozhatja a csonvelő működési zavara (pl. daganat, kemoterápia), hiányos táplálkozás (vas-, vitaminhiány), vérzés (belső vérzés, menstruáció). Számuk emelkedhet hosszabb idejű magashegyi tartózkodás esetén is.

Mit kell tudni a HR-Pharmáról?

A Szegeden működő HR- Pharma Kft. azzal a céllal hívták életre a tulajdonosok, hogy minőségi vizsgálatokat nyújtsanak a mai kor emberének. A szolgáltatási palettát az emberek igényeihez igazították. A jelenleg vizsgálati csomagok összesen 200 vizsgálati paraméterrel (vérvétel, laborvizsgálat, nagylabor, allergiavizsgálat) állnak az érdeklődők szolgálatában. A mintákat helyben és azonnal mérjük professzionális géppark segítségével, így nem szükséges más telephelyekre szállítani azokat. Csapatunk a kezdetektől fogva elhivatott, motivált, emberközpontú. Nálunk nincs sorban állás, az időpontfoglalás rövid határidőn belül történik és az eredmények 24 órán belül rendelkezésre állnak. Várjuk jelentkezését!

Ajánljuk figyelmébe alapcsomagjainkat, amelyeket itt tekinthetnek meg.

A HR-Pharma felkészült csapata a hét minden napján várja Önöket Szegeden, a Jobb fasor 12. szám alatti központunkban.
E-mail: info@hr-pharma.hu

Telefon (7-15 óra között munkanapokon): +36203578281