Immár több mint két évtizede minden év július 1-jén tisztelettel köszöntik azokat, akik az egészségügyben dolgoznak, s nap mint nap tesznek azért, hogy ellássák a betegeket, orvosolják bajaikat. A Semmelweis-nap az ő ünnepük.

Az 1818. július 1-jén a budai Tabánban született Semmelweis Ignác magyar orvosra az anyák megmentőjeként tekintünk. Korszakalkotó felfedezésével, az általa bevezetett klórvizes kézmosással sikerült megelőzni, lecsökkenteni a gyermekágyi láz okozta halálozást, de nevéhez fűződik az első, hazánkban elvégzett petefészek-műtét, és a második császármetszés is. Méltó utódai azok az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók és laborosok, akik hasonló elkötelezettséggel, tudásukat folyamatosan fejlesztve dolgoznak a betegek gyógyulásáért, illetve a pontos diagnózisért.

Elismerik az áldozatos munkát

A magyar állam 1992 márciusában hozott törvényt arról, hogy a köztisztviselők és kormánytisztviselők napjával megegyezően a Magyar Egészségügy Napjává nyilvánítja július 1-jét. A Semmelweis-napként ismert ünnepen minden esztendőben ekkor adják át a szakmai elismeréseket az ágazatban tevékenykedők legjobbjainak. A legkiválóbbak Semmelweis Ignác-, és Batthyány-Strattmann László díjban részesülnek, de ilyenkor adományozzák a Semmelweis Egyetem Kopp Mária médiadíját, a Professzor Emerita és Emeritus címeket, s nevezik ki az intézmény tisztségviselőit is. Országszerte köszöntik az áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozókat, s azért, hogy méltóképpen ünnepelhessenek, 2011-től az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nappá nyilvánították július 1-jét.

A megelőzés minden nap fontos

Az emléknap névadója, Semmelweis Ignác a maga orvosi felfedezésével, s munkásságával a megelőzés és a terhesgondozás fontosságára egyaránt felhívta a figyelmet.

Laboratóriumunk számos olyan vizsgálati csomagot kínál, amely átfogó képet ad a szervezet legalapvetőbb életfunkcióiról, anyagcsere-folyamatairól, de tájékoztat a vérképző rendszer működéséről vagy éppen a máj- és vese alapfunkcióiról. A terhesgondozás során szükséges vizsgálatok is megtalálhatók a labordiagnosztikai kínálatban, akár egyedi, akár vizsgálati csomag formájában.