A daganatos megbetegedések ma a vezető halálozási okok közé tartoznak, statisztikák szerint Magyarországon minden negyedik ember halálát daganat okozza. Ez egy kiemelkedő népegészségügyi probléma, amellyel kapcsolatosan nem lehet elégszer hangsúlyozni a prevenció fontosságát.

A leggyakoribb daganattípusok közé tartozik a tüdőrák, a vastagbélrák, az emlőrák és a prosztatarák. A daganatok körülbelül 85-90 százaléka a környezeti és életmódbeli ártalmak következtében alakulnak ki, míg a genetikai háttér alig 10 százalékban felelős a megbetegedésekért. A dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, valamint a stresszes életvitel mind növelheti a daganatos betegségek kockázatát.

Szűrővizsgálatok a korai felismerésért!

Valamennyi daganatos megbetegedés elleni harcban a megelőzés, a korai tünetek észrevétele és az időben történő diagnosztizálás kulcsfontosságú lehet. A modern labordiagnosztika segítségével olyan szűrővizsgálatokat is el tudunk végezni, amelyekkel a korai stádiumban lévő daganatos megbetegedéseket – akár még a tünetek megjelenése előtt – felderíthetjük, így gyógyításukra is nagyobb lehet az esély. A tumormarkereket a daganatos sejtek termelik, vérből kimutathatóak, a normál értéktől való eltérés felvetheti daganat valószínűségét. A tumormarker vizsgálatok akár több hónappal előbb jelezhetik a betegség kialakulását, kiújulását vagy az áttétképzést, mint a képalkotó eljárások vagy a klinikai tünetek, ezen kívül nemcsak a diagnózis megerősítésében, hanem a terápia monitorozásában is segítséget nyújthat a páciensek és orvosaik számára is. A rendszeres labordiagnosztikai ellenőrzés tehát, még akkor is javasolt, ha a páciensnek nincsenek tünetei.

A szervezetben lezajló gyulladásos folyamatokat is jelezheti a tumormarker vizsgálat

A tumormarkerek emelkedése nem kizárólag daganatos megbetegedést jelezhet, hiszen a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok is okozhatnak szintemelkedést. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a normál értéktől való eltérés minden esetben okot ad arra, hogy további orvosi vizsgálatokra is sor kerüljön. A végső diagnózis megerősítéséhez rendszerint képalkotó eljárás és szakorvosi konzultáció is társul.

A HR-Pharma laborszolgáltatásai között több tumormarker csomag is található, külön női, illetve férfi komplex vizsgálatokat tartalmazó csomag, valamint nemi-, emésztőszervi- és tüdő tumormarker vizsgálati csomag is elérhető, ezen kívül a tumormarkerek egyenként történő vizsgálatára is lehetőség van.

Tumorvizsgálati csomagjaink:

Tumormarkerek férfi profil csomag
Tumormarkerek férfi nemi csomag
Tumormarkerek emésztőszervi csomag
Tumormarkerek tüdő csomag
Tumormarkerek női profil csomag
Tumormarkerek női nemi csomag

Fordítson Ön is időt a megelőzésre!

Vegye fel velünk a kapcsolatot és jelentkezzen be még ma vizsgálataink egyikére!