45 év feletti férfiaknak ajánlott az évenkénti prosztata specifikus antigén, azaz a PSA-szűrés. Ennek emelkedett értéke utalhat akár prosztatadaganatra is. Az alábbi posztban a legfontosabb tudnivalókat összegeztük a vizsgálat fontosságával kapcsolatban.

  1. A prosztata jóindulatú megnagyobbodására jellemző a következő tünetegyüttes: gyakori vizelés (főleg éjszaka), vizeletürítési nehézségek, a vizelet gyengén vagy csak cseppenként jön, valamint a vizelés közben jelentkező csípő, égető érzés.
  2. Ezzel szemben a prosztatarák a korai stádiumban általában nem okoz jeleket vagy tüneteket, így szűrés híján a betegség észrevétlen marad.
  3. A prosztata specifikus antigént (PSA) a prosztatamirigy hámsejtjei termelik. Értéke emelkedett lehet jóindulatú prosztata megnagyobbodás és prosztatarák esetén.
  4. Amennyiben a laborvizsgálatok emelkedett értéket mutatnak, úgynevezett szabad PSA (free PSA) mérése javasolt. A szakorvos számára nagyon fontos a PSA és a free PSA értékek összehasonlítása, melynek figyelembe vételével csökkenthető az utólag indokolatlannak bizonyuló biopsziák száma. A PSA-szűrés segíthet a prosztatarák korai felismerésében. A betegség könnyebben kezelhető, és nagyobb valószínűséggel gyógyítható, ha a korai szakaszában diagnosztizálják.
  5. A prosztatarák a férfiak körében a harmadik leggyakoribb rosszindulatú, daganatos megbetegedés, csupán a tüdőrák és a vastagbélrák előzi meg a sorban.
  6. A PSA-szűrésre rendszeresen járó férfiak körében a prosztatarák miatti halálozás kockázata egyharmaddal csökkent szűrésre nem járó társaikkal szemben.
  7. Az általános irányelvek azt javasolják, hogy 45 éves kortól évente vegyen részt vérvételen, amelynek keretében a PSA-szintet is monitorozzák.
  8. Különösen ajánlott a szűrővizsgálat, ha a családban már korábban volt valakinek prosztata betegsége.
  9. A PSA meghatározás vénás vérből történik, a vérvételre nem szükséges éhgyomorral érkeznie.
  10. Várjuk Önt szegedi laboratóriumunkban, előzetes időpontfoglalást követően, sorban állás nélkül!

E-mail: info@hr-pharma.hu

Telefon (7-15 óra között munkanapokon): +36203578281