A tél beköszöntével könnyen elfeledkezhetünk a megfelelő vitaminok fogyasztásáról, pedig a hideggel, a napfényes órák számának csökkenésével, a jellemzően kevesebb mozgással és egyoldalúbb táplálkozással járó hónapokban immunrendszerünk igencsak próbára van téve. Bejegyzésünkben összeszedtük, melyek azok a kulcsfontosságú vitaminok, amelyek télen is nélkülözhetetlenek és miként pótolhatjuk őket.

Veszélyben lehetnek a tartalékok!

A téli hónapok alatt szervezetünk kimerülhet azokból a vitaminokból, amelyekre szüksége van a megfelelő működéshez. Az A-, C-, és D-vitamin, valamint a B-vitaminok rendkívül fontosak a szervezet számára. A C-vitamin segít az immunrendszer erősítésében és a fertőzések elleni harcban, az A-vitamin hozzájárul a bőr, a szemek és a nyálkahártyák egészségéhez, míg a B-vitaminok (B6, B12, folsav) az idegrendszer megfelelő működését támogatják. A D-vitamin pedig kulcsfontosságú, szintén az immunrendszer kiegyensúlyozott működésének szempontjából, valamint a kalcium felszívódásában és az egészséges csontok fenntartásában. Ezek azok a legalapvetőbb vitaminok, amelyekre érdemes figyelni az őszi és téli hónapokban.

Hogyan pótolhatjuk a vitaminokat?

A téli időszakban a megfelelő vitaminpótlás segíthet elkerülni a vitaminhiányos állapotot, amely a hiányzó vitamin típusától és mértékétől függően eltérő tüneteket is okozhat. Általános tünet lehet a fáradtságérzet, a bőrtünetek, az esetleges emésztési problémák, hangulatingadozás, látászavar vagy akár izomfájdalom, valamint akár szív- és érrendszeri problémák megjelenése is.

A tünetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy télen is keressük azokat a természetes forrásokat, amelyekkel pótolni tudjuk a zsírban oldódó és a vízben oldódó vitaminokat egyaránt. Ezt elsődlegesen a változatos, kiegyensúlyozott és minőségi táplálkozási szokások kialakításával tehetjük meg.

A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) könnyebben és hosszabb ideig képesek tárolódni a szervezetben, rendkívül fontosak az immunrendszer, a látás, a csontok és a fogak épségének megőrzésében. Felszívódásukhoz zsírra van szüksége a szervezetnek, és bevitelükről is jó minőségű, hasznos zsírokat tartalmazó ételekkel gondoskodhatunk. Fogyasszunk például jó minőségű halakat, sajtokat, tojást, dióféléket és különböző magvakat!

A vízben oldódó vitaminok (B-vitaminok, C-vitamin) nem képesek hosszú ideig a szervezetben raktározódni, ezért fontos, hogy rendszeresen pótoljuk azokat. Ezek a vitaminok segítik az anyagcsere és az immunrendszer megfelelő működését, valamint részt vesznek a szervezet energiatermelésében is. Friss gyümölcsök – téli időszakban jellemzően a citrusfélék –, valamint zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával biztosíthatjuk a szervezet számára leginkább a B-vitaminok és C-vitaminok szükséges mennyiségét.

Mindenkinek ajánlott-e étrendkiegészítő fogyasztása?

Megfelelő étkezéssel a legtöbb vitamin mennyisége szinten tartható, illetve pótolható. A természetes vitaminforrások, a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezést egy étrendkiegészítő sem pótolja. Fogyasztásuk orvosi javaslatra ajánlott leginkább, ugyanis személyenként eltérő lehet a pótlandó vitamin típusa és mennyisége is, valamint az egyes vitaminok felszívódási képessége is egyénenként változó lehet, ezért közel sem biztos, hogy egy-egy étrendkiegészítőben található mennyiség elegendő vagy szükséges mindenkinek. Akkor érdemes leginkább étrendkiegészítőket fogyasztani, ha pontosan tudjuk, hogy milyen mennyiségben és mire van szükség, így elkerülhető egy-egy vitamin túladagolása is.

A személyre szabott vitaminpótlás legjobb módja egy célzott laborvizsgálat!

Amennyiben tudni szeretné milyen a szervezete vitaminellátottsága, szüksége van-e étrendkiegészítőkre és ha igen, melyik vitamint szükséges pótolni és milyen mennyiségben, a legjobb módja, ha laborvizsgálatot végeztet.

Vegye igénybe Vitamin profil csomagunkat és kapjon személyre szabott képet szervezete vitamin-ellátottságáról:

Foglaljon időpontot még ma, online időpontrendszerünkön keresztül, kényelmesen!