Kínai kutatók a különböző típusú teák – például zöld tea, oolong tea és fekete tea – fogyasztásának a cukorbetegség kockázatára gyakorolt hatását vizsgálták.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 422 millió ember él cukorbetegséggel világszerte.
A leggyakoribb típus a 2-es típusú cukorbetegség, amely akkor fordul elő, ha a szervezet nem tud elegendő inzulint előállítani, vagy rezisztenssé válik az inzulinra, azaz a szervezete nem tudja azt hasznosítani.
Segíthet a tea?
A közelmúltban a kutatók nyolc ország 19 kohorsz tanulmányát magában foglaló metaanalízisben vizsgálták a fekete, zöld és oolong tea fogyasztásának a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára gyakorolt hatását.
Azt találták, hogy azoknál, akik napi 1-3 csésze teát ittak, 4%-kal volt alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint a teát nem fogyasztóknál.
Emellett, azok esetében, akik naponta legalább négy csésze teát ittak, 17%-kal volt alacsonyabb a betegség kockázata a nem teázókhoz képest.
A kutatás alapján azt lehet tanácsolni a lakosságnak, hogy adott esetben fogyasszanak több teát mindennap, azonban az eredmények megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség.
Elképzelhető, hogy azok, akik több teát isznak, teljesen kerülik, vagy ritkábban isszák a cukros italokat, amely miatt náluk kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.
Forrás: CNN