A WHO kezdeményezésére 1987 óta május 31. a nemdohányzók világnapja. A szervezet globális kampányának célja, hogy felhívja figyelmet a teljes dohányciklus környezeti hatásaira, valamint az egészségügyi következményeire.

A WHO szerint a dohány életciklusa túlnyomórészt szennyező és káros folyamat. Világszerte a dohánytermesztés hozzájárul 200 ezer hektárnyi erdő kiirtásához és a talajromláshoz is. A termelés ezen kívül kimeríti a bolygó víz-, fosszilis tüzelőanyag- és fémkészleteit.

Ráadásul évente 4,5 billió cigarettacsikk kerül a természetbe.

A 2022-es kampány arra szólítja fel a kormányokat és a döntéshozókat, hogy szigorítsák a jogszabályokat. A WHO azt javasolja, hogy az országok teljes mértékben tiltsák be a dohányzás reklámozását, promócióját és szponzorálását.

Világszerte évente nagyjából 6 millió ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségekben, közülük mintegy 600 ezren a passzív dohányzás áldozatai. Ez a szomorú adat az előrejelzések szerint 2030-ra 8 millió fölé fog emelkedni, ha nem lesz változás.

Egy cigaretta elégése során csaknem 4000 vegyület keletkezik.

Ezek közül a legismertebb a szén-monoxid, amely csökkenti az egyes szövetek oxigénellátottságát, növeli az érelváltozások, a vérrögképződés, a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

A dohányfüst körülbelül 40 rákkeltő anyagot tartalmaz, vagyis minden elszívott szállal nagymértékben növeljük a rákos sejtek megjelenésének esélyét. A daganatos megbetegedések mellett a dohányzás a COPD, az asztma, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, az immungyengeség és látászavarok kialakulásának kockázatát is növeli.

A betegségek elkerülésén kívül esztétikai okokból is érdemesebb a füstmentes élet mellett dönteni, így elkerülhető a korai ráncosodás, a fogak sárgulása és a rossz lehelet.

A leszokás nem könnyű, kérje szakemberek segítségét!