Mi köze ezeknek az allergiához, vagy ételintoleranciához?

Az allergia szót ma már mindenki ismeri, nincs olyan ember, aki ne találkozott volna ezzel a fogalommal. De mi is pontosan az allergia?

Miért fontos megkülönböztetni az ételintoleranciától?

Már az ókori görögök is jegyeztek fel allergiás reakciókat, de akkor még csak az asztmás, fulladásos tünetegyüttesként írták le. Az orvostudomány azóta sokat fejlődött és tudjuk, légúti allergia mellett ételallergia is létezik, sőt, igen gyakori.

Ekkor bizonyos anyagok, az allergiát kiváltó speciális immunglobulin E-nek nevezett antitestek meglétét vizsgálják vérben. Ezek az IgE-k akkor termelődnek, amikor a szervezetünk hibásan idegen, ártalmas betolakodóként érzékeli az elfogyasztott étel vagy belélegzett pollen stb egyes elemeit. Védekezésképpen számos folyamatot indít be, ami a legeltérőbb tüneteket okozhatja, és egy kóros reakció esetén ez akár életet veszélyeztető állapotot is előidézhet.

Az allergia nem gyógyítható, az ételallergia fő kezelési módja az allergének elkerülése, azaz adott ételek kiiktatása az étrendből.

Ekkor lecsökken, majd eltűnik az adott speciális IgE, így az allergia nem minden esetben mutatható már ki a teszttel, ezért javasolt a vizsgálat elvégzése előtt legalább 2 hétig terhelni a szervezetet.

Hasonló tüneteket okozhat az ételintolerancia is, de a tipikus emésztési tüneteken kívül okozhatnak fejfájást, gyakori hurutos megbetegedéseket vagy akár ízületi gyulladásokat is. Mivel ezek a tünetek gyakran nem azonnal az adott étel elfogyasztása után jelennek meg, emiatt nehezebb megtalálni tapasztalati úton, mi is okozza a problémát. Viszont fontos tudni, hogy enyhe tünetek esetén is a szervezet egy folyamatos stressznek van kitéve, ami további szövődmények kialakulásához vezethet.

Az ételintoleranciák egy része azért alakul ki, mert a szervezetünk képtelen megemészteni bizonyos tápanyagokat, például a tejcukrot. Így az erjedésnek indul az emésztőrendszerben, gyulladást, kellemetlen tüneteket produkálva. A megoldás itt is eliminációs diéta, ez esetben a tejcukor kerülése, vagy a szervezetből hiányzó, bontó enzim, a laktáz pótlása.

Emellett egyre gyakrabban üti fel a fejét az emésztőrendszer más megbetegedéséből adódó ételintolerancia.

Az ételeink egyes alkotóelemei immunválaszt produkálnak, speciális IgG termelődik.

Szerencsére ma már elérhető szintén vérből végzett intolerancia teszt, amelynek alapját IgG1, IgG2 és IgG3 komplex vizsgálata adja, így a kapott eredmény az intolerált ételeket mutatja. Tünetek kezelésére és további szövődmények elkerülésére eliminációs diéta eredményesen alkalmazható. Illetve az emésztőrendszer meghibásodásának okát feltárva, kezelve, gyógyítva a korábban tüneteket okozó ételek idővel visszavezethetőek.

Az étel-intolerancia csomagunkat igénybe veheti Szegeden, a Jobb fasor 12. szám alatti központunkban❗

Bejelentkezés: info@hr-pharma.hu, (7-15 óra között munkanapokon): +36203578281