A mai ötvenesek-hatvanasok bizony sokszor hallották a nagymamájuktól, hogy „jaj istenem, de sápadt ez a gyerek, itassatok vele vasbort”, vagy „szurkáljatok rozsdás vasszöget az almába, utána meg egye meg a gyümölcsöt!” Népi bölcsesség ide vagy oda, a vashiány és az azzal sokszor együtt járó vérszegénység olyan tünetegyüttes, amire nemcsak gyerekkorban, hanem felnőttként is oda kell figyelni.

Mi okozza a vashiányt?

Ha a szervezet vért veszít, akkor a vörösvértestekkel együtt a bennük lévő vasat is elveszíti, így például a menstruáló nőknek fokozottan oda kell figyelniük a normál vas szintjük fenntartására. Az olyan, vérzéssel járó krónikus betegségek is okozhatnak vashiányos vérszegénységet, mint az aranyér, a nyombélfekély vagy a vastagbélrák. Természetes módon, táplálkozással tudunk vasat „bevinni” a szervezetünkbe, ezért a hiányos étkezés – például a szigorú vegetáriánus vagy vegán diéta – okozhat anémiát. Felszívódási problémák is hozzájárulhatnak a tünetek kialakulásához: a szervezet elvileg folyamatosan vashoz juthatna az elfogyasztott ételekből, ám mivel ezekben a fém eltérő formákban van jelen, a felszívódási hatékonyságuk is változó. Mivel a vas felszívódása a vékonybélben történik, így ennek műtéti eltávolítása, vagy működési zavara is felszívódási nehézségekhez vezethet.

Vashiány és vérszegénység

Ha a szervezetben nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségű vas, az a vérképzés zavarához vezethet, pontosabban csökkenhet a szövetek oxigénellátását biztosító egészséges vörösvértestek aránya. Ez időseknél akár az agy vagy a szív vérellátási zavarával járhat, csecsemőknél és kisgyermekeknél fejlődési zavarok léphetnek fel, míg a felnőtteknél általános gyengeségérzés jelentkezhet. Várandós nők esetében is gyakori a vashiányos vérszegénység, hiszen a szervezetüknek ilyenkor az újszülött vérellátásában is részt kell vennie. Előfordulhat, hogy a vashiány jelei nehezen észrevehetők, illetve összekeverhetők más betegségek tüneteivel: kimerültség, sápadtság, gyengeség, fejfájás, szédülés, hideg végtagok, ingerlékenység léphet fel, afták jelenhetnek meg a nyelven, törékenyebbé válhatnak a körmök, szívdobogásérzés, rossz étvágy fordulhat elő.

Együnk jót, s jól!

A hiány kialakulását magas vastartalmú ételek fogyasztásával előzhetjük meg, a vas felszívódását pedig a C-vitamin könnyítheti meg. Jelentős mennyiségű vasat tartalmaznak a vörös húsok, belsőségek, a halak és a tenger gyümölcsei, de az olyan növényi táplálékok is, mint amilyen a búzacsíra, bab, lencse, borsó vagy a tökfélék. Szükség esetén a vasat tabletta formájában is bevihetjük a szervezetbe.

A HR-Pharma vizsgálati csomagjai segíthetnek a betegség felismerésében, illetve annak személyre szabott kezelésében:

Vérszegénység profil csomag

Vérszegénység profil plusz csomag

Vérszegénység profil prémium csomag

Amennyiben Ön is fontosnak tartja egészségének megőrzését és a betegségek megelőzését, ismerje meg vizsgálati csomagjainkat és foglaljon időpontot szolgáltatásainkra, kényelmesen, online időpontfoglaló rendszerünk segítségével: