Napi 11 perc közepes intenzitású fizikai aktivitás, például gyorsabb tempójú séta, hozzájárulhat több súlyos betegség – szívbetegségek, stroke és számos daganat – kockázatának csökkentéséhez, derült ki a Cambridge-i Egyetem kutatóinak tanulmányából.

Az évi 17,9 millió halálesetért a világon a szív- és érrendszeri betegségek feleltek, 9,6 millió halálesetet pedig rákos megbetegedések okoztak 2019-ben.

A fizikai aktivitásról már ismert, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát, viszont a szükséges mennyiség feltárása érdekében a Cambridge-i Egyetem tudósai kutatásba kezdtek.

A kutatók 196 lektorált cikkben közölt eredményeket vizsgáltak, amelyek több mint 30 millió résztvevőt fedtek le. Azt találták, hogy heti hetvenöt perc mérsékelt aktivitás is elegendő ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát 17%-kal, a rák megjelenésének valószínűségét pedig 7%-kal csökkentse.

Egyes specifikus rákos megbetegedések esetében a kockázat csökkenése még ennél is nagyobb volt.

A fejet, nyakat érintő daganatok, a mieloid leukémia, a mielóma és a gyomorrák kockázata 14-26%-kal alacsonyabb volt. Más rákos megbetegedések, például tüdő-, máj-, méhnyálkahártya-, vastagbél- és mellrák esetében 3-11%-kal alacsonyabb kockázatot figyeltek meg.

A kutatók számításai szerint, ha mindenki legalább heti 150 perc közepes intenzitású tevékenységet végezne, akkor körülbelül minden hatodik esetben megelőzhető lenne a korai halálozás. A szív- és érrendszeri megbetegedések közül húszból egy (5%), a rákos megbetegedések közül pedig csaknem minden harmincadik (3%) lenne elkerülhető.

A mérsékelt tevékenység alatt nem erősebb sportolást, például futást értenek a tudósok.

Ide tartozik például az is, ha gyalog, vagy kerékpárral megyünk dolgozni, vagy jótékony hatásúnak tartják a napi sétát is. A mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás megemeli a pulzusszámot és gyorsabb légzést okoz, de a tevékenység közben továbbra is képesek vagyunk beszélni. Ilyen például a gyors tempójú séta, a táncolás, kerékpározás, teniszezés vagy a hegymászás.

Forrás és bővebb információ: Garcia L. és mtsai: Non-occupational physical activity and risk of cardiovascular disease, cancer and mortality outcomes: a dose-response meta-analysis of large prospective studies. Br J Sports Med. 2023 Feb 28:bjsports-2022-105669. ScienceDaily. ScienceDaily, 2023. február 28. <www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230228205249.htm>