A koronavírus sok vita forrása manapság, ám van egy terület, ahol a szakértők véleménye egyöntetű: a COVID-19 fertőzés utáni testmozgással nagyon óvatosnak kell lenni.  Az orvosok ajánlása egyébként az, hogy az enyhe lefolyású után COVID-19 fertőzés 14 napig függesszük fel a komolyabb testmozgást. Súlyosabb betegség esetén 4-6 hétig is ajánlott kerülni a sportpályákat, edzőtermeket.

Csak óvatosan

A mozgást ezután is csak lassan, fokozatosan érdemes indítani és csak lassan emelni az intenzitását. Az átlagemberek számára egy hosszabb-rövidebb gyaloglás pont elegendő lehet, majd pár hét múlva indulhat egy intenzívebb kardió.

A 4 hetes ajánlás

Azok a sportolók pedig, akik bizonyos pulzusszám-zónák, vagy észlelt mérőszámok szerint tervezik edzéseiket, az amerikai National Strength and Conditioning Association négyhetes programot dolgozott ki, amelynek lényege, hogy az első héten 50 százalékkal csökkentjük  aktivitásunkat. Ha ez jól megy, akkor egy hétig 30 százalékos, utána 20 százalékos, végül 10 százalékos csökkentést érdemes végezni. Ez alatt a négy hét alatt, amikor fokozatosan növeli a terhelést, biztonságosan visszatérhet a betegség előtti edzésekhez.

Az orvost se felejtsük el

Bármely olyan betegnek, akinek egyébként is szív- és érrendszeri vagy tüdőbetegsége van, feltétlenül konzultálnia kell orvosával az edzés folytatása előtt. Az alaposabb kivizsgálás során ajánlott a COVID-19 fertőzés utáni állapotfelmérő csomag, ahol pontos információkat kapunk a szervezetről.

*A Covid-19 (koronavírus-betegség 2019, coronavirus disease 2019) vírusos légúti, illetve légzőszervi megbetegedés, amelyet a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én hirdette ki a betegség okozta világjárvány megjelenését.