A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, amely a herékben termelődik. A nőknek sokkal kisebb mennyiségben van jelen szervezetükben, főként a petefészkekben és a mellékvesékben keletkezik.

A férfiak esetében fontos a tesztoszteronszint figyelemmel kísérése, mert kiemelt szerepet játszik számos testi és szellemi funkcióban. Az optimális tesztoszteronszint segíthet a libidó fenntartásában, az izomzat fejlődésében, a csontsűrűség megőrzésében és az energiaszint fenntartásában. Emellett a tesztoszteron szintje befolyásolhatja a hangmagasságot, a szőrzet növekedését és a spermatermelést is.

A tesztoszteron szint csökken a kor előrehaladtával ill. különböző betegségek miatt. Tesztoszteron hiány fordulhat elő valamilyen hereműködési zavar miatt (a here nem képes tesztoszteront termelni megfelelő mennyiségben) vagy ha az agyalapi mirigy nem termel megfelelő mennyiségű LH hormont a here Leydig sejtjeinek stimulálására. Néhány gyógyszer is képes csökkenteni a tesztoszteron szintet, valamint fertőzéses, gyulladásos betegségekben is eltérhet a hormonszint.

Nőknél inkább az emelkedett tesztoszteron szint problémás, mely policisztás petefészek szindrómára vagy más petefészek betegségre utalhat.

Mi történik, ha túl alacsony vagy túl magas a tesztoszteronszint?

Férfiaknál az alacsony tesztoszteron szint csökkentheti a libidót, merevedési zavart, akár terméketlenséget is okozhat. Emelkedett tesztoszteronszint esetén is jelentkezhetnek tünetek, például allergiás reakciók, szőrzetnövekedés vagy akné. Mindemellett, férfiak esetében az emelkedett tesztoszteronszint többféle betegséget jelezhet. Többek között hererák, mellékvese-túlműködés vagy tüdődaganat is állhat a háttérben, ezért magas tesztoszteron szint esetében további orvosi vizsgálatok javasoltak, az okok tisztázásának érdekében.

Nőknél a magas tesztoszteron szint megnehezítheti a teherbeesést, valamint panaszokat is okozhat, úgymint az arcon lévő fokozott szőrnövekedés, a hajhullás, a pattanások vagy a túlsúly.

A fenti okok miatt fontos, hogy figyelemmel kísérjük a tesztoszteron szintet, és szükség esetén orvosi segítséget kérjünk a megfelelő kezelés érdekében.

A HR-Pharma több, kifejezetten férfiak számára összeállított szűrőcsomaggal várja pácienseit, köztük a tesztoszteron szint nyomon követesére is lehetőség van, akár férfiak, akár nők számára.

Foglaljon időpontot még ma szűrővizsgálatunk egyikére: