Egy egészséges nő élete során több mint 450 menstruációt él át. Szinte nincs olyan hölgy, aki ne tapasztalna ezen időszak alatt menstruációs zavart, vagyis diszmenorrea-t. A vérzészavar hátterében állhat hormonális probléma, de krónikus gyulladás, PCOS, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy funkció zavar, vagy akár a túlzott stressz is lehet a háttérben.  

Milyen tünetekre érdemes odafigyelni?

Menstruációs zavarról akkor beszélhetünk, ha a menstruáció havi ciklusában rendszertelenség tapasztalható vagy a megszokottól eltérően zajlik a menstruáció. Az eltérések érinthetik a menstruációs vérzés mennyiségét, időtartamát vagy jelentkezhet akár a ciklus kimaradása, illetve gyakoribb megjelenése is. A fenti tünetek társulhatnak fájdalmakkal (fejfájás, alhasi görcsök), de akár hangulat- és súlyingadozással is. Erős és szokatlan panaszok észlelése esetén elengedhetetlen a szakorvosi konzultáció!

Alapos orvosi kivizsgálás és laborvizsgálat

A nőgyógyászati vizsgálatok mellett igen gyakran endokrinológus szakember bevonása is szükséges a menstruációs zavar diagnosztizálása és hatékony kezelése érdekében. A szakorvosi kivizsgálás fontos részét képezik a laborvizsgálatok is.

A HR-Pharma szolgáltatásai között elérhető Női állapotfelmérő profil plusz csomag, a Női ciklus csomagok, valamint PCOS profil csomag is olyan laborértékek vizsgálatát tartalmazza, amelyek segíteni tudják a szakorvos munkáját. Valamennyi laborvizsgálatunk monitorozásra is alkalmas. A laboreredmények 24 órán belül feltöltésre kerülnek az EESZT rendszerbe, valamint e-mailen is megküldjük pácienseinknek.

Amennyiben panasza van, ismerje meg vizsgálati csomagjainkat és foglaljon időpontot szolgáltatásainkra, kényelmesen, online időpontfoglaló rendszerünk segítségével:

Női állapotfelmérő profil plusz csomag
Női ciklus 1. csomag
Női ciklus 2. csomag
PCOS profil csomag