A gyermeket tervező édesanyák rendszerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy egészséges kisbabát hozzanak a világra. Olykor a magzatot fenyegető betegség alattomosan, gyakran észrevétlenül jelentkezik, ám egy szerológiai vérvizsgálattal kimutatható, védett-e valaki a veszélyes toxoplazmózis fertőzéssel szemben.

A toxoplazmózis kórokozója egy egysejtű parazita, amely egészséges immunrendszerű emberekben jellemzően csak az esetek 10-20 százalékában okoz tüneteket: megduzzadhatnak a nyaki nyirokcsomók, néha láz, torokfájdalom, nyelési nehézség fordul elő. Egy legyengültebb szervezetben viszont akár súlyos agyhártya-, vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat, a terhesség során vagy közvetlenül előtte fertőződött anyák magzatánál pedig idegrendszeri, látást és a hallást érintő fejlődési rendellenességek jelentkezhetnek.

A leggyakoribb hordozó a macska

Egyes becslések szerint tíz, toxoplazmózissal érintett anyából négy esetében maga a magzat is megbetegedhet. Ez különösen akkor veszélyes, ha az édesanya a fogantatás előtti három hónapban vagy a terhesség utolsó szakaszában, a harmadik trimeszterben fertőződik meg a kórokozóval.

Szerológiai vérvizsgálattal megállapítható, hogy az érintett megfertőződött-e a kórokozóval, és ha igen, akkor mikor. Amennyiben a védettséget jelentő ellenanyagok kimutathatók az anya véréből, akkor nagyon csekély az újrafertőződés valószínűsége. A kórokozó legfőbb hordozója a házimacska, amely a parazitát a székletével üríti a környezetébe, az emberek pedig rendszerint akkor fertőződnek meg, ha kórokozóval szennyezett, nem megfelelően hőkezelt ételt, vagy italt fogyasztanak.

Ha nincs védettség, fontos az elővigyázatosság

Terhesség esetén különösen fontos a megelőzés. Jól előkészített, alaposan átsült és megfőtt ételeket fogyasszunk – nem ilyenkor kell tatárbifszteket vagy félig nyers bélszínt rendelnie a leendő anyának –, ne együnk nehezen mosható, tisztítható salátákat, földre hulló gyümölcsöket. Nemcsak a macskaürüléket, de a macskával való közvetlen kontaktust is kerülni kell, s általában be kell tartani az alapvető higiéniai szabályokat.

A vérben keringő antitestek kimutatása szerológiai vizsgálatokkal történik. A HR-Pharma alap vizsgálati csomagja az aktuális fertőzésről, valamint a fertőzésen való átesettségről ad információt. A plusz csomag kimutatja, hogy mikor fertőződött meg a kismama. Az eredményektől függően további vizsgálatokat, vagy ismételt minta beküldését kérheti a kezelőorvos.

Foglaljon időpontot még ma szűrővizsgálatunk egyikére: