Egy új tanulmány szerint a magas vérnyomás a gondolkodási, a döntéshozatali és az információemlékezési képesség gyorsabb romlásához vezethet.

Amerikai kutatók hat nagy tanulmány adatai alapján gyűjtötték össze és elemezték a magas vérnyomás összefüggését az agyműködés éveken át tartó hanyatlásával.

Eredményeik azt is kimutatták, hogy a vérnyomással összefüggő kognitív hanyatlás ugyanolyan ütemben megy végbe a spanyol származású embereknél, mint a nem spanyolajkúaknál.

A tudóscsapat azért tartotta fontosnak e kérdés megvizsgálását, mert a spanyolajkúaknak 50%-kal nagyobb a demencia kockázata az Egyesült Államokban.

A kutatók olyan 18 év feletti felnőttek gondolkodásában és memóriaképességében bekövetkezett változásokat vizsgáltak, akik hat hosszútávú tanulmányban vettek részt az elmúlt öt évtizedben. Átlagosan nyolc évnyi adathoz fértek hozzá minden egyes személytől, beleértve a szisztolés vérnyomást is.

Az eredmények arra utalnak, hogy a magas vérnyomás gyorsabb kognitív hanyatlást okoz, és a magas vérnyomás elleni gyógyszerek szedése lelassítja ennek ütemét.

Más tanulmányok kimutatták, hogy az Egyesült Államokban a spanyol származású embereknek nagyobb arányban van kezeletlen magas vérnyomása, a nem spanyolajkúakhoz képest. Mivel ennek oka részben az ellátáshoz való rosszabb hozzáférésük, ezért létfontosságú lenne, hogy extra támogatást kapjanak a betegségük kezeléséhez.

A csapa az UM Frankel Cardiovascular Centerben jelenleg a kognitív hanyatlás különbségeinek más aspektusait tanulmányozzák, beleértve a stroke utáni állapotot.

A szélütés ötvenszeresére növelheti a demencia kockázatát, de egyelőre nem ismert, hogy az érrendszeri kockázati tényezők, például a vérnyomás és a vércukor szabályozása milyen hatással lehet a stroke utáni demencia kockázatára.

Forrás: Michigan Medicine – University of Michigan