Hazánkban humán szempontból legfontosabb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), mely legnagyobb számban az erdőkben, valamint egyéb, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordul elő.

Emellett már városi környezetben is jelen van, különösen az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken, így akár parkokban és családi házak kertjeiben.

Elsősorban április-május-júniusban és szeptemberben aktív.

hr-pharma szeged lyme kór kullancs
Az erdők, mezők a kullancsok melegágyai, érdemes védekezni ellenük

Milyen betegségeket terjeszt a kullancs?

Hazánkban a két legfontosabb emberi betegség a kullancs által terjesztett vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás és a Lyme-kór, mindkettő a fertőzött közönséges kullancs csípésével terjed.

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás az esetek jelentős részében tünetmentes vagy enyhe, nem specifikus tünetekkel jár, melyet követően teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél azonban bekövetkezik a központi idegrendszer gyulladása, mely kórházi ellátást igényel.

Specifikus terápia nincs. A fertőzés védőoltással megelőzhető.

A Lyme-kór legjellegzetesebb, az esetek 60-80%-ában előforduló klinikai tünete a vándorló bőrpír (erythema migrans), amely általában 7-10 napos lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva, gyűrűt formál.

A bőrjelenséget kísérhetik nem specifikus, valamint idegrendszeri tünetek is. Igen ritkán, a kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt betegeknél idegrendszeri, mozgásszervi vagy a szívet érintő szövődmények jelentkezhetnek, melyek a megfelelő antibiotikum-kúrával megelőzhetők.

Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?

A betegség a jellemző bőrtünet (influenzaszerű tünetekkel kísérve), valamint a kullancscsípés megléte alapján általában nagy biztonsággal diagnosztizálható.

A kezelőorvos a diagnózis alátámasztására vérmintából ellenanyag-kimutatást írhat elő, az antitestválasz általában lassan (3–6 hét alatt) fejlődik ki.

hr-pharma szeged lyme kór kullancs
A Lyme-kór labordiagnosztikai eszközökkel kimutatható

Létezik-e egyéb kullancs megelőzési lehetőség?

Amennyiben kertben vagy erdőben, kullancsveszélyes területen tartózkodik valaki, célszerű zárt cipőt, világos színű ruházatot viselni, és kullancsriasztó krémet használni.

A ruházatot és a szabadon lévő bőrt rendszeresen át kell vizsgálni, és a kullancsot azonnal el kell távolítani.

Háziállatokban is lehet kullancs, ezért őket is érdemes átvizsgálni.

hr-pharma szeged lyme kór kullancs
A kisállatokat is érdemes rendszeresen átvizsgálni

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

 Az első és legfontosabb feladat a vérszívó minél hamarabbi, óvatos eltávolítása. A kullancs eltávolításához nem szükséges orvos segítségét kérni. Az eltávolításhoz legalkalmasabb eszköz a kullancs-eltávolító kanál (érdemes gyógyszertárban beszerezni és otthon is tartani/kirándulásokra is magunkkal vinni.

Ezzel a kullancs a bőrhöz legközelebb eső részénél ragadható meg, anélkül, hogy utótestét összenyomnánk.

hr-pharma labor kullancs lyme-kór

Fontos, hogy semmilyen eszközzel ne tekergessük a bőrbe fúródott kullancs potrohát, mivel ennek következtében a kullancs a teljes béltartalmát a vérkeringésbe ürítheti. Ne használjunk egyéb házi praktikákat sem, ne kenjük be olajjal vagy zsírral a kullancsot.

Ez ugyancsak azt eredményezi, hogy visszaöklendezi a félig megemésztett vért, s így a kórokozókat is.

A kullancs eltávolítását követően fertőtlenítsük a sebet, jegyezzük fel a kullancscsípés helyét/időpontját, és figyeljük a csípés helyét 1-2 hétig. Amennyiben a kullancs eltávolításakor a fej beszakadna, nem kell megijedni, a beszakadt fej nem fertőz és pár napon belül kilökődik a testből.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ