2004-től rendezik meg világszerte július 28-án a hepatitisz világnapját. Kilencvennyolc évvel ezelőtt ezen a napon született prof. Baruch Blumberg, a hepatitis B vírus (HBV) felfedezője, és a hepatitis B elleni vakcina kifejlesztője.

1976-ban munkásságát orvosi Nobel-díjjal jutalmazták. 2010-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a World Hepatitis Alliance-szel együttműködésben úgy döntött, hogy a Nobel-díjas professzor előtt tisztelegve születésnapját választják a Hepatitisz Világnap dátumául.

Mi okozhat hepatitiszt?

A WHO becslése szerint megközelítőleg 400 millió hepatitisz B és 170 millió hepatitisz C vírusfertőzött ember él a Földön. Magyarországon nagyságrendileg 100 ezer ember él hepatitisz B/C vírusfertőzéssel.

A hepatitisz a máj akut vagy krónikus gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban vírusok okoznak, de kialakulásában más károsító hatások – például az alkohol – is szerepet játszhatnak. A máj az anyagcserénk központi szerve, szűrő és méregtelenítő szerv, megbetegedése akár hosszú időn át rejtve maradhat, ezért védelme kiemelten fontos feladat.

A HBV okozta fertőző májgyulladást a hepatitis B-vírus okozza, amely terjedhet vérrel, vérkészítménnyel, fertőzött eszközökkel, közös fecskendőkkel, többek által használt borotvával, tetoválótűvel. A fertőzések túlnyomó többsége azonban szexuális úton terjed. A vírus terjedhet anyáról gyermekre is, ezért hazánkban minden várandós nőt szűrnek hepatitisz B-re.

A legbiztosabb védelmet a B vírus elleni aktív védőoltás biztosítja. Magyarországon 1999 óta adják kampányoltás keretében, az általános iskolák 8. osztályában. A fertőzés szempontjából fokozott veszélynek kitett egyéneknek (pl. orvosok, rendszeresen vérkészítményt kapók, HBV-hordozó családtagjai), az oltás szintén ingyenesen biztosított.

A krónikus megbetegedések – melyeket általában a B-, C- és D-típusok okoznak – a legtöbb esetben tünetmentesek, és kezelés nélkül lassan, évtizedek alatt válnak egyre súlyosabbá. A betegek többsége nem is gyanítja, hogy vírushordozó – a becslések szerint a hepatitiszben szenvedők 75-95%-a nincs tudatában fertőzésének –, ezért tudtukon kívül továbbadhatják a vírust másoknak.

A WHO prioritásként kezeli a hepatitis B-, C- és D-fertőzések felszámolását, mivel a becslések szerint világszerte 354 millió ember él ezekkel a betegségekkel, melyek a hepatitisz okozta halálozások több mint 95%-áért felelősek.

A HBV-fertőzés diagnosztizálása

Az orvosok leggyakrabban vértesztet kérnek a vírus azonosításához.

A vérteszt során a hepatitisz B-vírus egyes részeit vagy a vírus ellen a szervezet által termelt ellenanyagokat mutatják ki. A vírus vérből kimutatott részei a fertőzöttségről, míg az ellenanyagok a szervezet védettségéről nyújtanak információt.

A májfunkciós csomagjaink és a hepatitisz fertőzés szerológia csomagok a HR-Pharmánál.