Hazánkban közel hárommillió ember szenved valamilyen allergiás tünettől, s egyharmaduk problémáit egy gyomnövény, a parlagfű okozza. A tünetek gyógyszerekkel és elővigyázatossággal csökkenthetők, az allergiateszt pedig a pontos diagnózis felállításában segíthet.

Az orrunkat nem tudjuk befogni

Immunrendszerünk egész életünkben védekezik a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók támadásai ellen, az allergia viszont nem más, mint a túlérzékeny szervezet egyfajta erős viszontválasza olyan, egyébként ártalmatlan anyagokra – pollen, állati szőr, házi por, stb. – amelyek az egészséges szervezetben nem indítanának el reakciót. Ilyenkor hisztamin szabadul fel, ami enyhe fokú gyulladást okoz a szervezetben.

Parlagfű allergia esetében a tüneteket kiváltó anyag a növény szálló virágpora, amely ellen, mivel belégzéssel jut be a szervezetbe, kevésbé tudunk védekezni, hiszen levegőt a szabadban is vennünk kell. Tévhit, hogy ha tengerpartra utazunk, elkerülhetjük a parlagfű okozta kellemetlenségeket, hiszen a pollenszemcsék akár ezer kilométert is képesek „utazni” a szelek szárnyán.

Tüsszögéstől az asztmáig

A parlagfű kétszikű, melegigényes gyomnövény, melynek magjai túlélik a téli hideg időjárást és tavasszal tömegesen csíráznak. Virágzásuk – s ezzel egyben az allergiaszezon kezdete – hazánkban július közepétől-végétől kezdődik, az okozott tünetek pedig egészen október közepéig jelentkezhetnek. Tünetei az orrfolyástól, orrdugulástól, orr- és szemviszketéstől, könnyezéstől a tüsszögésen, torok- és bőrviszketésen át egészen a csalánkiütésig és bélrendszeri panaszokig változatosak lehetnek, de a kezeletlen betegség olyan szövődményekkel is járhat, mint a krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy az asztma. A parlagfűre allergiások esetében keresztallergia is felléphet, amelynek során valamilyen friss zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása válthat ki túlérzékenységi reakciót.

Fontos, hogy az érintettek már a szezon kezdete előtt elkezdjék a gyógyszerszedést, ha lehet, kerüljék el a pollennel erősen szennyezett helyeket, gyakrabban mossanak hajat és cseréljenek ágyneműt.

A diagnózis felállítását vérvizsgálat segítheti

A parlagfű allergia részben gyanítható a fenti tünetek szezonális megjelenéséről, de a pontos diagnózis felállításban nagy segítséget jelent az allergiavizsgálat elvégzése. A HR-Pharma kínálatában szerepel ilyen vizsgálati lehetőség, amelyek közül a parlagfűszezon kezdetén az Allergia profil plusz csomag most kedvezménnyel érhető el: ebben vérvételt követően a leggyakoribb légúti és étel allergének által termelt ellenanyagokat (IgE) vizsgálják.

Allergia profil plusz csomag 15 550 ft helyett 13 950 ft