Egy új kutatás szerint az allergiaszezonok hosszabbodnak és intenzívebbé válnak az emberi eredetű klímaváltozás okozta hőmérséklet-emelkedés következtében.

A Michigani Egyetem kutatása szerint a század végére tavasszal 40 nappal korábban kezdődhet a pollenkibocsátás, mint 1995 és 2014 között. Az allergiás betegek számára rossz hír, hogy a szezon 19 napig is eltarthat, mielőtt a magas pollenszám csökkenhet.

Ráadásul az emelkedő hőmérsékletnek és szén-dioxid szintnek köszönhetően az évente kibocsátott pollen mennyisége akár 200%-kal is növekedhet.

„A pollen által kiváltott légúti allergiák az éghajlatváltozással egyre súlyosbodnak” – mondta Yingxiao Zhang, az klíma- és űrtudományok kutatója, a Nature Communications című folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője. „Eredményeink kiindulópontot jelenthetnek az éghajlatváltozás virágporra gyakorolt egészségügyi hatásaival kapcsolatos további vizsgálatokhoz.”

Az allergiás tünetek az enyhén irritáló, például könnyező szemtől, tüsszögéstől vagy kiütésektől egészen a súlyosabb állapotokig, például légzési nehézségekig vagy akár anafilaxiáig is terjedhetnek.

Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány szerint az Egyesült Államokban a felnőttek 30%-a, a gyermekek 40%-a szenved allergiától.

Allison Steiner professzor szerint a csapata által kidolgozott modellezés lehetővé teheti az allergiaszezon előrejelzését különböző földrajzi régiókra vonatkozóan.

Forrás: Michigani Egyetem