Több komoly betegséget is terjeszthetnek a hazánkban honos kullancsok, amelyek annyira elszaporodtak, hogy akár városi területek zöldövezeteiben is jelen lehetnek. Az egyik ilyen betegség a Lyme-kór, amely akár hosszan tartó problémákat is okozhat kezelés hiányában.

A kullancsok hazánkban is gyakoriak

Előfordulásukat leginkább a gazdag aljnövényzetű erdőkhöz, valamint egyéb, bokros-fás területekhez kötik. A kutatók szerint azért, mert itt a legkisebb a hő- és páratartalom-ingadozás, valamint a legtöbb potenciális gazdaállat is itt található. Ma már azonban a városi bokros területek is érintettek.

A Lyme-kór egy vektorok által terjesztett, baktérium okozta betegség, mely az északi félteke mérsékelt égövi zónájában fordul elő leggyakrabban, írja az Országos Epidemiológiai Központ.

A kullancsok köztünk vannak

A Lyme-kór kórokozóját európai átlagban az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ tájékoztatása szerint a kullancsok 12%-a hordozza. A kullancsok fertőzöttsége a közép-európai országokban és a balti államokban a legmagasabb.

A megbetegedést 1975-ben, Old Lyme városban (Connecticut, Egyesült Államok) jelentkező, elsősorban gyermekeket érintő, ízületi gyulladással járó járvány kapcsán írták le, ahol a gyulladást sok esetben jellegzetes bőrtünet előzte meg.

A betegséget okozó baktériumot (Borrelia burgdorferi) 1982-ben, az Ixodes kullancsok tápcsatornájából Willy Burgdorfer azonosította.

Jellegzetes tünetei vannak

A Lyme-kór korai tünetei eltérőek. Korai szakaszában kicsi, piros dudor jelenik meg gyakran a kullancscsípés helyén, amely néhány nap alatt megszűnik. Ez még nem utal Lyme-kórra.

A fertőzést követő egy hónapon belül jelentkezhet kiütés. Egy kiterjedt vörös terület jelenhet meg, amely néha kitisztul a közepén. A bőrkiütés napok alatt kiterjed, és 30 centiméteresre is megnőhet. Általában nem viszket, nem fájdalmas, de tapintásra meleg lehet. Láz, hidegrázás, fáradtság, fejfájás, nyaki merevség és duzzadt nyirokcsomók kísérhetik.

Kullancscsípést követően, annak kiderítésére, hogy a beteg kapcsolatba került-e a Lyme-kórt okozó baktériummal ajánljuk Lyme-kór fertőzés csomagunkat. A HR-Pharma felkészült csapata a hét minden napján várja Önöket Szegeden, a Jobb fasor 12. szám alatti központunkban.

Kezelés hiányában a Lyme-fertőzés szövődményei jelenhetnek meg a kullancscsípést követő hetekben-hónapokban. Egyik ilyen szövődmény a súlyos ízületi fájdalom és duzzanat, amely különösen nagy valószínűséggel érinti a térdet, de a fájdalom egyik ízületről a másikra is átterjedhet.

Neurológiai problémák is megjelenhetnek

Hetekkel, hónapokkal vagy akár évekkel a fertőzés után kialakulhat az agyat körülvevő membránok gyulladása, az arc egyik oldalának átmeneti bénulása (Bell-bénulás), a végtagok zsibbadása vagy gyengesége, valamint az izommozgás károsodása. Ezen kívül szívproblémák, szemgyulladás, hepatitisz is kísérhetik. A betegségre utalhat a súlyos fáradékonyság is.

Korai felismerésével könnyebb a gyógyulás

Korai stádiumban észlelve, a Lyme-kór szájon át adagolt antibiotikummal jól gyógyítható. A késői megjelenési formák esetében a diagnózis felállítása nehezebb, ilyenkor az orvos vérmintából ellenanyag-kimutatást (esetleg más vizsgálatotokkal kiegészítve) végeztet. Ekkor intravénás kezelésre lehet szükség. A Lyme-kór diagnózisa és kezelése után egy évvel célszerű ellenőrző vizsgálatot végezni, mert további pozitivitás esetén a kezelést meg kell ismételni.

A betegség megelőzése

Ha erdős, sűrű bozótos területre megyünk, fontos a zárt öltözék viselése és kullancsriasztó szerek használata. Kirándulások után érdemes a teljes testet – különösen a hajlatokat – átvizsgálni. Csípés esetén fontos a kullancs megfelelő, minél korábbi eltávolítása. Ha pedig a fenti tüneteket észleljük, forduljunk orvoshoz, hiszen korai diagnosztizálás esetén gyorsabban gyógyulhatunk és megelőzhetjük a szövődmények kialakulását.