Az európai lakosság 15-30%-ban mutatható ki ételintolerancia, amely elsődlegesen a felnőtteket érinti. Nem keverendő össze az ételallergiával, amely jóval kisebb arányban érinti az embereket, a világ lakosságának csupán néhány százaléka szenved tőle. A HR-Pharma szegedi laborjában egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható, mely ételeket nem tolerálja szervezetünk, így melyek fogyasztása nem javasolt, ha el akarjuk kerülni az étkezés után jelentkező kellemetlen tüneteket.
Amíg az ételintolerancia tüneteinek hátterében az emésztőrendszer nem megfelelő működése áll – szervezetünk nem emészti meg, vagy nem megfelelően dolgozza fel az adott ételt – addig az ételallergia az immunrendszerünk válaszreakciója az élelmiszerekben található allergénekre. Míg az allergiás reakció akár súlyos és végzetes is lehet, addig az ételintolerancia leginkább hasi kellemetlenségeket okoz, de általában nem jár életet veszélyeztető állapottal.
A borsón és a babon túl
Statisztikai adatok szerint akár minden harmadik ember találkozhat életében a megevett táplálékra adott kedvezőtlen válasszal, ami lehet hasfájás, felfúvódás, bélgázképződés, hasmenés, hányinger vagy hányás, de egyes esetekben fejfájás, migrén, ízületi fájdalom, szénanátha, vagy akár tartós súlyprobléma is jelentkezhet, s előfordul az is, hogy pattanással, ekcémával reagál a bőrünk a szervezetünk számára kevésbé emészthető ételre. Természetesen a táplálékunkban eleve vannak olyan zöldségek – borsó, bab, lencse, káposzta, karalábé, stb. – amelyek bárkinél fokozhatják például a bélgázok termelését, de ha valakinek gyakran van hasmenése, emésztési problémája, illetve ha azokat összefüggésbe tudja hozni egy adott étel elfogyasztásával, akkor joggal gyanakodhat arra, hogy szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni azt. Ennek lehet oka, hogy lecsökkent a táplálékot lebontó enzimek mennyisége, vagy éppen az élelmiszerekben vannak olyan adalék anyagok, vegyi anyagok, amelyekre ilyen reakció érkezik.
Célzott vizsgálattal tudhatjuk meg, mit ne együnk
Az ételintoleranciát viszonylag nehéz diagnosztizálni, hiszen számos olyan tünetet produkál, amelyek egyéb betegségekre is jellemzők. Ahhoz, hogy pontosan tisztába legyünk a számunkra kellemetlenséget okozó ételekkel, érdemes célzott vizsgálattal kideríteni, pontosan mi áll a bajaink hátterében. A HR-Pharma szegedi laborszolgáltató többféle ételintolerancia profilcsomagot kínál, amelyekben a leggyakoribb ilyen hatást kiváltó ételekre adott válaszreakciót vizsgálják meg. Az eredmények birtokában később tudatosan kerülhetjük azoknak az ételeknek a fogyasztását, amelyek korábban ezeket a kellemetlen tüneteket okozták.