Kórokozó, sérülés, belső vagy külső ártalom: mind-mind kiválthatja szervezetünkben a gyulladást, az immunrendszer aktivizálódását, a laboreredmények pedig jól tükrözik a testünkben zajló folyamatokat.

A gyulladás tünetei változatosak lehetnek, ilyen a láz, a fájdalom, a tapintható duzzanat, egy szerv funkciójának elvesztése, károsodása, illetve az adott területet érintő vörös szín. Fontos tudni, hogy gyulladás esetén ezek nem mindig együttesen jelentkeznek, s előfordulhat olyan is, hogy egyéb tünetek, mint például hörgőgyulladás esetén köhögés, sebeknél gennycsorgás, váladékozás jelentkezik. Ha pedig az egész szervezetet érinti a kór, érzékelhetünk fáradtságot, étvágytalanságot, gyengeségérzetet is.

Mivel a gyulladás jellemzően valamilyen belső szervet érint, nem minden esetben lehet tapintással, szemrevételezéssel, fizikális vizsgálattal megállapítani a jelenlétét. Ebben segíthet a vérvétel, hiszen a betegség akut fázisában a fehérjék felszaporodnak a vérben, melyeknek a szintemelkedése rámutathat a problémára.

Százszorosára is ugorhat a CRP

A laborértékeknél a C-reaktív protein (CRP) megemelkedett szintje utalhat elsősorban a gyulladás jelenlétére, hiszen ilyen esetben szintje akár tízszeresére, vagy százszorosára is ugorhat a normál értékhez képest. Ám amilyen gyorsan emelkedik a szérumszint gyulladás jelenlétekor, ugyanolyan gyorsan le is csökken, ha megszűnik a probléma. Mivel a CRP szint nem kizárólag gyulladás miatt emelkedhet, ezért egyéb vizsgálatokra is szükség lehet. Jó tudni, hogy a CRP normál tartománya módszerenként és laboronként különböző lehet, ezért mindig az adott labor referenciaértékei az irányadók.

Egyéb gyulladást jelző paraméterek

Másik, a gyulladásra utaló, nem specifikus paraméter a vörösvértest-süllyedés, amelynek emelkedett értéke a szervezetben jelenlévő gyulladást, fertőzést jelezheti. A vérképben történő eltérés is jelezheti a szervezetben fertőzés vagy gyulladás jelenlétét, mivel ilyen esetekben a fehérvérsejtszám megemelkedik. Krónikus gyulladás esetén nő a vér ferritin szintje is, amit szintén tartalmazhat a laborlelet.

Célzott laborvizsgálatok

A HR-Pharma most akciós csomagokkal segít abban, hogy a páciensek kedvező áron jussanak hozzá azokhoz a laboreredményekhez, amelyek hozzájárulhatnak a pontosabb diagnózishoz, s a fenti tünetek jelentkezése esetén megerősíthessék vagy épp kizárhassák a gyulladás jelenlétét a szervezetben.

Akciós gyulladás csomagok júniusban:

Gyulladás profil csomag 7 150 Ft helyett 6 500 Ft

Gyulladás profil plusz csomag 48250 Ft helyett: 45 250 Ft