A hiányos fogazat nemcsak esztétikai, de egészségügyi problémákat is okozhat. A fogbeültetés ma már rutineljárásnak számít, ám annak eredményességéért mi magunk is sokat tehetünk.

Talán sokak gyermekkori emlékeiben él még a kép, amikor nagyapja vagy nagyanyja este rutinos mozdulattal kivette szájából a protézisét, és azt reggelig egy vizes pohárban tartotta. Szerencsére az orvostudomány a fogászatban is mérföldes léptekkel haladt előre az elmúlt évtizedekben, s miután az 1990-es évektől nagyot fejlődött az implantológia, ma már az állkapocsba ültetett fogpótlás lehetősége is elérhető.

A tartós foghiány akár emésztési gondokat is okozhat

Elsősorban a nem megfelelő fogápolás és szájhigiénia miatt sajnos hazánkban már a fiatal felnőtteknek is csupán kétharmada rendelkezik hiánytalan fogazattal. Egyre többen kénytelenek szakorvoshoz fordulni, ha a tartós egészségük megőrzése érdekében pótolni szeretnék a fogszuvasodás, fogágybetegség, netán baleset miatt elveszített fogukat. A tartós „foghíj” számos betegség s kellemetlen tünet forrása lehet: elmozdulhatnak a fogak, állkapocs-ízületi problémák, deformitás léphet fel, de ha több fogunk is hiányzik, már nem tudjuk alaposan megrágni az ételt sem, ez pedig emésztési és tápanyag-felszívódási gondokat okozhat. Fontos tehát az elvesztett fog pótlásáról mielőbb gondoskodni, s ehhez az implantátum beültetése az egyik lehetőség.

A későbbiekben is fontos a megfelelő szájhigiéné

Az eljárás többlépcsős, s jellemzően több hónapig tartó folyamat. Elsőként – ha van –, a rossz fogat kell eltávolítani, csak a heg teljes gyógyulása után jöhet a titán-implantátum precíziós beültetése. Ezt követően minimum újabb negyedévnek kell eltelnie, hogy megtörténjen a csontosodás, így lehet az implantátumra ráhelyezni a felépítményt és a fogpótlást. A megfelelő szájhigiéné később is fontos, hiszen az implantáció körül kialakuló gyulladások előrehaladott esetben akár a tartócsontra is átterjedhetnek, ami a fog újbóli elvesztéséhez vezethet.

Számos tényező befolyásolhatja az implantátum sikeres beágyazódását

Érdemes a fogbeültetés előtt átfogó laborvizsgálatot végeztetni, ami a vércukor, vérzsír, koleszterin, májenzimek, D-vitamin és véralvadási paramétereket tartalmazza, ugyanis ezek nem megfelelősége befolyásolhatja az implantátum beágyazódását, kilökődését. A HR-Pharma akár 24 órán belül leletet küld, mely tartalmazza ezeket a laborértékeket, így ezen információk birtokában indulhatunk el a fogorvoshoz vagy a szájsebészhez, és vághatunk bele a kissé ugyan hosszadalmas, de végül az egészséghez és a jó közérzethez egyaránt hozzájáruló fogbeültetéshez.