II. János Pál pápa kezdeményezésére, 1992 óta tartják számon a világon a betegek világnapját. A megemlékezéssel és a nap kijelölésével a Római Katolikus Egyház háláját és elismerését kívánja kifejezni mindazoknak, akik az egészségügyben végeznek segítő munkát, és akik életüket szentelik annak, hogy betegek ápolásával foglalkozzanak.

E napon a megelőzés fontossága mellett sem lehet elmenni. Hangsúlyozni kell, hogy a különböző szűrővizsgálatok és a rendszeres, évenkénti legalább egy általános laborvizsgálat segíthet tájékozódni az aktuális egészségi állapotunkról.

Fontos tudatosítani, hogy a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel mindannyiunk számára fontos lépés lehet a hosszú, aktív és egészséges élet fenntartása érdekében. A célzott laborvizsgálatok segítségével lehetőség van időben felismerni és kezelni az esetleges egészségi problémákat.

A megelőzés jegyében, bejegyzésünkben összeszedtünk néhány hasznos tudnivalót, amit az alapvető laborvizsgálatokról tudni érdemes.

Mikor érdemes laborvizsgálatra menni?

Általánosságban elmondható, hogy évenkénti legalább egy laborvizsgálatot mindenkinek el kellene végeztetnie ahhoz, hogy pontosabban tudja milyen a szervezete egészségi állapota. A laborértékek változását évről-évre érdemes követni, ezzel is felismerhetővé válhatnak a szervezetben zajló változások.

Az életkort, és az idővel növekvő kockázati tényezőket figyelembe véve, 45 éves kor felett érdemes beiktatni több preventív vizsgálatot is. Férfiak esetében ilyen például a prosztatarákos halálesetek megelőzését szolgáló PSA szűrővizsgálat, és a rendszeres vastagbélrákszűrés. Nőknél ez utóbbi mellett különösen fontos a méhnyakrák- és emlőrák szűrővizsgálatokon való részvétel is. A felderítés részeként, kiegészítő vizsgálat lehet a vonatkozó tumormarkerek vizsgálata.

Természetesen orvosi utasítás, illetve egyes tünetek megjelenése esetén azonnal érdemes labordiagnosztikai vizsgálatokat végeztetni az egészségromlás hátterében meghúzódó okok mielőbbi felderítése érdekében.

Hogyan érdemes felkészülni a laborvizsgálatokra?

Az általános laborvizsgálatok esetén vér- és vizeletvizsgálat történik. A vérvétel ideális időpontja reggel 7:00-9:00 óra közötti, hiszen a legtöbb vizsgálat esetén a vérvételhez éhgyomor szükséges. Ez azt jelenti, hogy a páciens nem fogyaszthat szilárd ételt, szénsavas vizet és üdítőket a vérvétel előtt 12 órával. Szénsavmentes, ízesítetlen víz fogyasztása azonban ajánlott. A laborvizsgálatokhoz szükséges mintavétel vénás vérvétellel történik, a legtöbb esetben könyökhajlati vénából. Vizeletminta esetén az aznapi első vizeletből ajánlott leadni vagy a helyszínen, vagy otthonról hozni mintát erre alkalmas, gyógyszertárban is beszerezhető, vizelettartó edényben.

Mit vizsgálnak az általános laborvizsgálati csomagok?

A köznyelvben használatos „kisrutin/kislabor” elnevezéssel egyezik meg a HR-Pharma Alap állapotfelmérő csomagja. Ez a csomagunk áttekintő képet ad a szervezet legalapvetőbb életfunkcióiról és anyagcsere folyamatairól. A 63 mérést tartalmazó csomagban tájékoztatást adunk a vérképző rendszer működéséről, a máj- és vese alap funkcióikról, valamint a szénhidrát-, a fehérje-, és zsíranyagcseréről. A csomag vizelet általános- és üledékvizsgálatot is tartalmaz. A laborvizsgálat éhgyomorral történik.

A köznyelvben használatos „nagyrutin” elnevezéssel egyezik meg A HR-Pharma Vitál állapotfelmérő csomagja. Az ebben található laborértékek részletesebb információt nyújtanak a szervezet általános állapotáról, a vérképző rendszer működéséről, a szénhidrát-, fehérje-, és zsíranyagcseréről, a máj- és vesefunkcióról, valamint az esetleges gyulladásokról. A csomag vizelet általános és üledékvizsgálatot is tartalmaz. A laborvizsgálat éhgyomorral történik.

A Vitál plusz csomagunk (a köznyelvben „nagylabor”), a Vitál állapotfelmérő csomagunk bővített változata, amelynek köszönhetően még komplexebb képet kaphatunk szervezetünk egészségi állapotáról.

Foglaljon időpontot állapotfelmérő csomagjaink egyikére, kényelmesen online, illetve e-mailen vagy telefonon (+36 20 357 8281) keresztül! Végeztesse el nálunk az évente ajánlott laborvizsgálatot, kényelmes környezetben, sorban állás nélkül!

Szegeden két vérvételi ponton is elérhetőek szolgáltatásaink, válassza ki az önnek leginkább megfelelő helyszínt és időpontot:

  • 6723 Szeged, József Attila sugárút 78.
  • 6726 Szeged, Jobb fasor 6-10.

Online időpontfoglalás: