Közelednek a karácsonyi ünnepek, a családi és a céges rendezvények, óévbúcsúztató, újévköszöntő partik. Ilyenkor még azok is elcsábulhatnak a finom falatok láttán, akik egyébként év közben igyekeznek egészségesen, mértéktartóan táplálkozni. Nem kell ugyan aszkétának lennünk, s megtagadni a gasztronómiai élvezeteket, de néhány alapszabály betartásával ilyenkor is vigyázhatunk az emésztésünkre, elkerülve a felesleges kalóriabevitel okozta gyomorbántalmakat.

„Csak még egy falatot…!”

Hányszor halljuk a fenti mondatot az ünnepi időszakban, amikor sorra látogatjuk a rokonokat, barátokat! Sokak számára egyfajta „szeretetnyelv” a főzés, az étel, így annak visszautasítása sértődöttséget, csalódást okozhat. Ezt úgy kerülhetjük el, ha apró kóstolófalatokat veszünk az ételből, kiválogatjuk a tápanyagokban gazdagabb zöldségeket, előnyben részesítjük a fehérjéket, s kerüljük a felesleges szénhidrátot. Fontos, hogy ilyenkor is betartsuk a saját napi rutinunkat: ne hagyjunk ki egy-egy étkezést csak azért, hogy üresebb gyomorral érkezzünk meg a vendégségbe, és többet tudjunk enni.

Otthoni készülődés, tudatosabban

Ha a karácsonyi bevásárláskor eleve megválogatjuk, milyen árucikkek kerülnek a kosarunkba, ha előre megírt beszerzési listával érkezünk, amelytől nem terítenek el a roskadásig megrakott polcok, máris sokat tettünk azért, hogy kiküszöböljük a túlfogyasztást. Édességek, cukorkák helyett a gyerekeknek is választhatunk friss vagy szárított gyümölcsöket, rostban gazdag nassolni valót. Az ünnepi ebédmenü összeállításánál is tartsuk szem előtt az alapvető táplálkozási tanácsokat: kerüljük a zsírt, csökkentsük a só mennyiségét, igyekezzünk teljes kiőrlésű gabonákat, magas fehérje tartalmú tejtermékeket fogyasztani, s igyunk mindig elegendő folyadékot.

Az egészséges mikrobiom

A tudomány fejlődése, a korszerű modern technológiák előretörése lehetővé tette, hogy mind aprólékosabban, tüzetesebben megismerkedjünk saját szervezetünk működésével. Az utóbbi években egyre többet hallunk arról, hogy az egészséges bélrendszer, a jól működő mikrobiom – azaz a belső ökoszisztémánk, a bennünk élő mikrobák, baktériumok összessége – hatással van nemcsak az emésztőrendszerünkre – de egész szervezetünk működésére is. A mikrobiomot támogató étrend csökkentheti a gyulladást, befolyásolhatja a hormontermelést, a tápanyagok felvételét, a zsír tárolását. A hozzáadott cukor, a transzzsírok, a finomított szénhidrátok, növényi olajok viszont gátolhatják ezt a folyamatot, ezért lényeges, hogy természetes élelmiszerekkel segítsük elő a jó baktériumok szaporodását a beleinkben.

A mozgás is segít

Ha tehetjük, keressük meg a közelünkben azokat a kistermelőket, akik szabadon tartott állatok húsát, tojását, kis családi gazdaságban termelt zöldségeiket, gyümölcseiket kínálják, ebből készítsük el az ünnepi ebédet, vacsorát. Igyekezzünk harmonikussá tenni az adventi készülődés, a téli szünet mindennapjait, a stressz ugyanis hátráltathatja az immunrendszerünk működését, így fogékonyabbá válhatunk a fertőzésekre. A mozgás, főleg, ha tiszta, egészséges levegőn végezzük azt, akár egy családi kirándulás, túrázás keretében, természetes módon csökkentheti a gyulladást, felpezsdíti a vérkeringést, egyensúlyba hozza a hormonokat, nem utolsósorban pedig vidám, meghitt pillanatokat hozhat az egész családnak, feldobva ezzel az ünnepet.

Legyünk képben!

A HR-PHARMA Szegeden számos olyan csomagot kínál, amely naprakészen tájékoztat emésztőrendszerünk aktuális állapotáról. Íme néhány a szegedi laborszolgáltató ilyen irányú diagnosztikai szolgáltatásai közül:

Gastro profil prémium csomag
Gyomorfekély szűrőcsomag
Felszívódás zavar profil csomag

Foglaljon időpontot még ma és kapjon naprakész információt szervezetének állapotáról.