Egy új amerikai kutatás szerint azoknál a férfiaknál, akik jelentős mennyiségben fogyasztanak ultrafeldolgozott élelmiszereket, nagyobb volt a vastagbélrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kevésbé esznek ilyen ételeket.

Az ultrafeldolgozott élelmiszer kifejezést egy brazil táplálkozáskutató, Carlos Monteiro vezette be a köztudatba.

A feldolgozott húsok többsége például ebbe a kategóriába tartozik.

Az ultrafeldolgozott élelmiszereknek magas a hozzáadott cukortartalma és kevés rostot, ugyanakkor rengeteg egyéb anyagot – ízfokozókat, tartósítószereket, színezékeket – tartalmaznak. Ezek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz, amely a vastagbélrák ismert kockázati tényezője.

Sok amerikai lakos számára a félkész ételek kényelmes megoldást jelentenek a napi étkezések során, ám a szakemberek óva intik őket a túlzott fogyasztásuktól.

A Tufts Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói által publikált tanulmányban azt írják: azoknak a férfiaknak, akik nagy arányban fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszereket, 29%-kal nagyobb a kockázatuk vastagbélrák kialakulására, amely a harmadik legtöbbször diagnosztizált daganat az Egyesült Államokban. Érdekes módon a nőknél nem találták meg ugyanezt az összefüggést.

A férfiak életmódja meghatározó a vastagbélrák kialakulásánál

A tanulmány több mint 200 ezer résztvevő válaszait elemezte három nagy, több évtizedet felölelő vizsgálat során. Minden résztvevő négyévente kapott egy élelmiszergyakorisági kérdőívet, amelyben nagyjából 130 étel fogyasztására kérdeztek rá.

A kutatócsapat azt találta, hogy a vastagbélrák és az ultrafeldolgozott élelmiszerek között a férfiak körében a legerősebb összefüggés a hús-, baromfi- vagy halalapú, fogyasztásra kész termékekből származik.

gyorsétel súlyos betegséget hordozhat
Kerülni kellene az ultrafeldolgozott ételeket

Azt is megállapították, hogy a cukorral édesített italok, például a szóda, a gyümölcsalapú italok és a cukros tejalapú italok magasabb fogyasztása is összefüggésbe hozható a vastagbélrák fokozott kockázatával férfiaknál.

A hölgyeket kevésbé érinti.

Összességében viszont nem volt összefüggés a rendkívül feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a vastagbélrák kockázata között a nők körében.

Lehetséges, hogy a nők által szívesebben fogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek összetétele eltér a férfiakétól. Az olyan ételek, mint a joghurt, potenciálisan ellensúlyozhatják más típusú ultra-feldolgozott élelmiszerek káros hatásait a nőknél, véli a tanulmány.

Forrás: Tufts Egyetem Egészségtudományi Campus