A Texasi Egyetem új tanulmánya szerint azoknál az embereknél, akik legalább egy influenza elleni védőoltást kaptak, 40%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór négy év alatt, mint a be nem oltott társaiknál.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az influenza elleni védőoltáson túlmenően csökkent a demencia kockázata a különböző felnőttkori védőoltások felvételével összefüggésben, beleértve a tetanusz, gyermekbénulás és herpesz elleni vakcinákat is.

Az Alzheimer-kór több mint 6 millió embert érint az Egyesült Államokban, és az érintettek száma az ország népességének elöregedése miatt növekszik.

A kutatók 65 éves és idősebb amerikai felnőttek nagy országos mintáján hasonlították össze az Alzheimer-kór előfordulásának kockázatát az előzetes influenza elleni védőoltással rendelkező, és azt nem kapott betegek között.

Az eredményeket részletező tanulmányuk korai, online változatát a Journal of Alzheimer’s Disease augusztus 2-i számában való megjelenése előtt már elérhetővé tették.

„Azt találtuk, hogy az idősebb felnőttek influenza elleni védőoltása csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Az Alzheimer-kór megjelenésének a valószínűsége azok között volt a legalacsonyabb, akik folyamatosan, minden évben kaptak influenza elleni védőoltást. A jövőbeli kutatásoknak meg kell vizsgálniuk, hogy az influenza elleni védőoltás összefüggésben áll-e a tünetek progressziójával azoknál a betegeknél, akiknek már Alzheimer-kóros demenciája van”, áll a csoport összegzésében.

A négyéves utánkövetés során az influenza ellen vakcinázott betegek körülbelül 5,1%-ánál alakult ki Alzheimer-kór.

Eközben a be nem oltott betegeknél ez az arány 8,5% volt.

A kutatók szerint az eredmények alátámasztják az influenza elleni vakcina erős védőhatását az Alzheimer-kór ellen. A folyamat hátterében lévő hatásmechanizmusok azonban további tanulmányozást igényelnek.

Forrás: Texas Egyetem Houstoni Egészségtudományi Központ