Az elhízás hazánkban is népbetegségnek számít, és akár 14 évvel megrövidítheti az emberi életet. Május 20. az európai elhízás elleni nap, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a problémára, és növeljék az elhízásról és a következményes betegségekről szóló ismereteket.

A metabolikus szindróma (MS) olyan állapot, amikor az anyagcserének több egymással párhuzamos zavara is fennáll, melynek tünetei a magas vércukorszint, elhízás, magas koleszterinszint és magas vérnyomás.

Az említett kóros állapotokat „halálos négyes” névvel is illetik, együttes jelenlétük növeli az egyén kockázatát a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és más krónikus betegségek kialakulására, és bizonyítottan évtizedekkel csökkenti az életkilátásokat.

Az MS egy civilizációs betegség, genetikai hajlam alapján, helytelen életmód és táplálkozás hatására lappangva, tünetszegényen kialakuló progresszív anyagcserezavar (cukorintolerancia, kóros zsíranyagcsere, felgyorsult véralvadás), mely magas vérnyomást, alma formájú elhízást, inzulinrezisztenciát, érelmeszesedéses elváltozásokat idéz elő, és korai halálozáshoz vezethet.

Manapság a dohányzást megelőzve a metabolikus szindróma és az elhízás a felelős a legtöbb szív-érrendszeri katasztrófa és haláleset kialakulásáért.

Az EU lakosságának 51,3 százaléka túlsúlyos, a magyarok körében azonban 58,3 százalék ez az arány – derült ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának friss adataiból. A magyar férfiak 65,3 százaléka túlsúlyos, szemben az 58,4 százalékos EU-átlaggal.

A túlsúlyos emberek csaknem fele elhízottnak is számít (25 feletti BMI értéknél beszélünk túlsúlyról, 30 BMI felett pedig elhízásról beszélünk). A felmérés eredménye szerint Magyarországon az elhízottak csoportjába tartozik a teljes lakosság 23,9 százaléka, nemekre lebontva minden ötödik nő (19,9 százalék) és minden negyedik férfi (25,1 százalék) elhízott.

Az életmód megváltoztatásával, jól felépített étrenddel, rendszeres testmozgással, dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás mérséklésével és a stressz tudatos csökkentésével egy hosszútávon fenntartható, tartós testsúlycsökkenés és gyógyulás következhet be.

A korai felismerés és a megfelelő kezelés segíthet csökkenteni az egyén egészségi kockázatát és javítani az életminőségét.

Metabolikus szindróma csomagjaink a betegség kockázati tényezőit vizsgálja, és információt nyújt a szénhidrát-, a fehérje-, és zsíranyagcsere állapotáról, a máj- és vesefunkciókról valamint a vérképzőrendszer állapotának felmérését is tartalmazza.

Csomagajánlataink:

Metabolikus szindróma alap csomag

Metabolikus szindróma plusz csomag