A Helicobacter pylori (H. pylori) egy Gram-negatív, spirális baktérium, amely az emberi gyomorban élősködik. Ez az egyik legelterjedtebb baktériumfertőzés, és becslések szerint a világ lakosságának körülbelül fele hordozza magában a kórokozót.

A H. pylori fertőzés gyakran tünetmentes lehet, de egyes esetekben gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, beleértve a gyomor- és nyombélfekély kialakulását, valamint a gyomorrák kockázatának növekedését.

A nyombélfekélyesek 90-95 százaléka, a gyomorfekélyesek 70-90 százaléka H. pylori pozitív, a gyomorrák kockázatát pedig 3-5-szörösre emeli a baktérium jelenléte a H. pylori negatívakhoz képest.

Átvitel és terjedés

A H. pylori elsősorban az emberek közötti közvetlen személyes érintkezés útján terjed, az átvitel leggyakrabban az orális-fekális úton vagy közvetlen szájon keresztül történő kontaktussal jön létre, például fertőzött személytől származó szájhigiéniai eszközök, étkészletek, poharak, evőeszközök stb. használata révén. Könnyen előfordulhat, hogy a közvetlen családtagok, vagy az egy háztartásban élők átfertőzik egymást.

Tünetek és diagnózis

A H. pylori fertőzés tünetmentes lehet, emiatt sok fertőzött ember nem is tud róla, hogy szervezetében jelen van a baktérium. A H. pylori fertőzés önmagában nem jelenti azt, hogy mindenképpen megbetegszünk, de felerősítve a környezeti, genetikai és életmóddal összefüggő tényezőket hozzájárulhat különböző panaszok, betegségek kialakulásához. Amennyiben tünetek jelentkeznek, azok általában a következők lehetnek:

 1. gyomorégés
 2. gyomorfájdalom
 3. hányinger és hányás
 4. étvágytalanság
 5. fogyás
 6. rossz lehelet
 7. fekélyek kialakulása a gyomorban vagy a nyombélben

A H. pylori fertőzés diagnosztizálása többféle módszerrel történhet, és a megfelelő módszert az orvos az egyedi klinikai tünetek és az esetleges társbetegségek alapján választja ki.

A leggyakoribb diagnosztikai módszerek a következők:

 1. Vérvizsgálat: A vérben kimutathatóak a Helicobacter pylori ellen termelődő antitestek.
 2. Székletteszt: Ez a módszer arra szolgál, hogy kimutassa a H. pylori baktérium antigénjének jelenlétét a székletben.
 3. Kilégzési teszt: Ez egy gyors, fájdalommentes vizsgálat, amely alkalmas a H. pylori szervezetben történő jelenlétének kimutatására.
 4. Gastroszkópia és biopszia: A gastroszkópia során egy vékony, kamerával ellátott csövet vezetnek szájon keresztül a gyomorba. Ezzel a módszerrel közvetlenül megfigyelhető a gyomor falának állapota, és lehetőség van szövetminta (biopszia) vételére is. A szövettani vizsgálat során kimutatható a H. pylori jelenléte és a gyulladás mértéke.

Az orvos általában a kórelőzmény, a tünetek és a fizikális vizsgálat eredményei alapján dönti el, melyik diagnosztikai módszer lesz a legmegfelelőbb az adott esetben. A korai diagnózis és a megfelelő kezelés segíthet elkerülni a fertőzés hosszútávú szövődményeit és a gyomor-bélrendszeri problémák kialakulását.

Kezelés

A H.pylori baktérium kiirtása (szaknyelv szerint eradikációja) mindig kombinált gyógyszeres kezeléssel történik. A leggyakoribb kezelési módszer a háromkomponensű terápia, amelyben két antibiotikumot és egy savcsökkentő gyógyszert írnak fel a betegnek egy bizonyos időtartamra.

A kezelés időtartama általában 7-14 nap, és a gyógyszerek adagolását, időpontját az orvos írja elő. Fontos, hogy a beteg a teljes kezelési ciklust befejezze, még akkor is, ha már javulást észlel a tüneteiben. A nem megfelelően befejezett antibiotikum-terápia rezisztenciát alakíthat ki a baktériumokban, ami megnehezíti a későbbi kezelést.

A kezelés után 6-12 héttel érdemes kontrollálni az alkalmazott terápia hatékonyságát. A kontroll vizsgálat általában urea kilégzési teszttel történik. A megfelelő kezeléssel a legtöbb betegnél a H. pylori fertőzés teljes eradikációja lehetséges, és ezáltal csökkenthető a gyomorrák és más gyomor-bélrendszeri problémák kockázata.

A gyógyszeres terápia mellett oda kell figyelni a megfelelő táplálkozásra, kerülni kell a nagyon fűszeres, csípős ételeket, valamint mellőzni kell a nagy mennyiségű kávé és alkohol fogyasztását.

Megelőzés

A megelőzés szempontjából nincsenek konkrét módszerek a H. pylori fertőzés elkerülésére. A higiéniai szabályok (például alapos kézmosás) azonban segíthet csökkenteni a fertőzés kockázatát. Különösen a középületekben – mint az iskolák, pályaudvarok, kórházak stb. – figyeljünk fokozottan a kezünk fertőtlenítésére.

Összefoglalás

A H. pylori fertőzés komoly gyomor-bélrendszeri problémákhoz vezethet, de sok esetben tünetmentes maradhat. Fontos a diagnózis és megfelelő kezelés, mivel a nem kezelt fertőzés hosszú távon súlyosabb problémákhoz vezethet. Ha valaki gyomor-bélrendszeri tüneteket tapasztal, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy az időben felismerhető és kezelhető legyen az esteleges H. pylori fertőzés.

Vizsgálatok a HR-PHARMA laborban:

 • Széklet H. Pylori fertőzés teszt: a H. pylori baktérium antigénjének jelenlétét mutatja ki a székletben.
 • Helicobacter pylori fertőzés szerológiai csomag: az ellenanyagok (antitestek) kimutatására szolgál. (Amennyiben magas az IgM, akkor az a fertőzés kezdeti szakaszát jelzi, amennyiben az IgG magas, akkor a fertőzés régebben fennáll. Az IgA megjelenése ritka, de ha magas, akkor a gyulladás is nagyobb.)