A jelenleg biztonságosnak ítélt alkoholfogyasztás mértéke összefüggésben van a szívelégtelenség kialakulásával, derült ki az Európai Kardiológiai Társaság „Heart Failure 2022” tudományos kongresszusán bemutatott kutatásból.

„A tanulmányunk bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás a jelenleginél mértékletesebb megközelítésére van szükség”, mondta dr. Bethany Wong, a tanulmány szerzője, a dublini St. Vincent Egyetemi Kórház munkatársa.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az Európai Unió lakossága a világ legnagyobb alkoholfogyasztói közé tartozik.

Noha köztudott, hogy a hosszú távú erős alkoholfogyasztás a szívelégtelenség egyik típusát okozhatja, most új bizonyítékok utalnak arra, hogy már alacsonyabb mennyiségek is károsak lehetnek a szívre.

A vizsgálatban 744, 40 év feletti felnőtt vett részt, akiknél fennáll a szívelégtelenség kialakulásának kockázata. Az átlagéletkoruk 66,5 év, 53%-uk nő volt. A vizsgálatból kizárták a tünetekkel (légszomj, fáradtság, csökkent mozgásképesség, duzzadt boka) jelentkező, szívelégtelenségben már szenvedő betegeket.

A résztvevőket heti alkoholfogyasztásuk szerint kategorizáltak. Összesen 201 (27%) beteg számolt be arról, hogy nem fogyasztott alkoholt, míg 356-an (48%) kevésbé, 187-en (25%) pedig mérsékelten vagy nagyobb mennyiségben fogyasztottak alkoholt.

Az alacsony bevitelű csoporthoz képest a mérsékelten, vagy nagy mennyiségben használók fiatalabbak voltak, nagyobb valószínűséggel voltak férfiak, és magasabb volt a testtömeg-indexük.

A kutatás eredménye szerint a szívelégtelenség kockázatának kitett csoportban a mérsékelt vagy magas fogyasztás 4,5-szeresére növelte a szív állapotromlásának kockázatát.

Dr. Wong elmondta: ” a heti 70 grammnál több alkoholfogyasztás növeli a szívelégtelenség kockázatát. Eredményeink azt mutatják, hogy az országoknak a szívelégtelenség kockázatának kitett betegek biztonságos alkoholbevitelének alacsonyabb határértékeit kellene támogatniuk. De nyilvánvalóan még több kutatásra van szükség ezen a területen.

Forrás: Európai Kardiológiai Társaság / ScienceDaily

Ismerje meg Ön is alkohol rizikófaktor diagnosztikai csomagunkat.