A hüvelyi mikrobiomot (vagy hüvelyflórát) a hüvelyben élő mikroorganizmusok − baktériumok és gombák − összetett ökológiai rendszereként határozzuk meg. Az Avidin Hüvelyi Mikrobiom Teszt az újgenerációs szekvenálás modern, molekuláris biológiai technológiát alkalmazza és nem tenyésztésen alapul.

A teszt egyedülálló módon minden típusú mikroorganizmust képes detektálni a nőgyógyászati mintában, vagyis baktériumokat, beleértve a nemi úton terjedő baktériumokat, a gombákat, az egysejtű protozoon Trichomonas vaginalist, valamint hüvelyi fertőzést (is) okozó ismert vírusokat, úgymint a humán papillomavírus (HPV − szerotípus meghatározással), a herpes simplex vírus (HSV-1, HSV-2), az Epstein-Bar vírus (EBV), a molluscum contagiosum vírus (MCV), a humán citomegalovírus (HCMV) és az adenovírusok.

A hüvelyben található mikrobák túlnyomó többsége nem káros, sőt kifejezetten hozzájárulnak az egészséges urogenitális (húgy-ivarszervi) környezet fenntartásához.

Például: a tejsavbaktériumok közé tartozó Lactobacillus fajok védelmet nyújtanak számos urogenitális betegség kialakulása ellen, így hozzájárulnak többek között a bakteriális vaginózis, a nemi úton terjedő fertőzések, az élesztőgomba-fertőzések, a húgyúti infekciók, sőt még egyes nőgyógyászati daganatok megelőzéséhez is.

A hüvelyflóra összetételének részletes feltárásával az Avidin Hüvelyi Mikrobiom Teszt lehetőséget teremt a mikrobiom összetétel szerinti osztályozására, amely a szakirodalomban javasolt ún. „mikrobiom állapot típusok” (angolul Community State Types) rendszerét veszi alapul.

Minden típus bakteriális összetétele egyedi, aminek alapján fontos következtetéseket vonhatunk le az urogenitális szervrendszer egészségét és épségét illetően. A mikrobiom kategóriák meghatározzák egyrészt a hüvelyflóra egészségre gyakorolt általános hatását (védő, semleges vagy káros), másrészt a hüvelyi fertőzések valószínűségét és a különféle urogenitális rendellenességek kialakulási kockázatát.

Mikor ajánljuk elvégeztetni a hüvelyi mikrobiom vizsgálatot?

  • Sikertelen gyermekvállalás, meddőség esetén, amikor nincs hormonális ok a háttérben
  • Rendszeresen visszatérő diszkomfort érzés, hüvelyi fájdalom esetén
  • Hüvelyszárazság esetén, amikor nincs hormonális eltérés
  • Visszatérő gombás fertőzés, gyulladás esetén.
  • Ha vírus kimutatás szükséges

Hogyan történik a mintavétel?

A mintavétel önmintavételes formában történik. A mintavételhez speciális mintavételi eszközt biztosítunk, a levett mintát csak ebben tudjuk elfogadni. A mintavételi eszközt a lefoglalt időpontban laboratóriumunkban veheti át, melyhez részletes mintavételi tájékoztatót is mellékelünk.

A levett mintát kérjük tárolja hűtőben és legkésőbb a mintavételt követő 24 órán belül adja le laboratóriumunkban.

Mikorra várható az eredmény?

A hüvelyi mikrobiom összetételét mutató kb. 20 oldalas, személyre szabott lelet elkészülési ideje 7 munkanap.

Bővebb információ: +36 20 357 8281