Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította az „anyatejes táplálás világnapjává” augusztus 1-jét, Magyarország pedig egy évvel később kapcsolódott a kezdeményezéshez. Minden évben ezen a napon hazánkban is előadásokkal, programokkal hívják fel a szakemberek a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.

Magyarországon szinte minden csecsemő kap anyatejet

Az anyatej rengeteg ásványi anyagot, vitamint és alkotóelemet, illetve olyan életfontosságú anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a csecsemők megfelelő fejlődéséhez, segítik a babák idegrendszerének érését.

Világviszonylatban a 6 hónap alatti gyermekeknek 41 százaléka kap kizárólag anyatejet – jelentette a WHO. A KSH adatai szerint hazánkban a 2000-es évek elején a gyermekek negyedét még mesterségesen táplálták, de főként a folyamatos felvilágosító kampányoknak, a szoptatás népszerűsítésének, valamint a védőnők és orvosok munkájának köszönhetően, ez az arány jelentősen javult. Napjainkban az első életévüket betöltő gyermekek 96 százaléka kapott az élete első 6 hónapjában anyatejet.

Szoptatás az aranyórában

Svéd kutatók figyelték meg az 1980-as években, hogy az anyjuk hasára helyezett újszülöttek ösztönösen felkúsznak a mellek felé és szopni kezdenek: ezt a meghitt időszakot nevezték el „aranyórának”. Számos hazai kórházban lehetőség van arra, hogy ezt az első találkozást természetes körülmények között, zavartalanul megélhessék a babák és a mamák anélkül, hogy bárki sürgetné a folyamatot vagy közbeavatkozna. Az előtej minden cseppje kincs a babának, mert fontos immunerősítőket tartalmaz, enyhe hashajtó hatása segíti a magzatszurok és a felhalmozódott bilirubin távozását, így elkerülhető az újszülöttkori sárgaság kialakulása. Szakemberek azonban kiemelik azt is, hogy azoknak a kismamáknak, akiknek akár műtét, akár egyéb okok miatt nincs lehetőségük erre az „aranyórára”, ugyanúgy kialakíthatnak meghitt és harmonikus kapcsolatot a gyermekükkel.

Jó az anyának, jó a babának

Ideális esetben a csecsemő legalább fél éves koráig kizárólag anyatejet kap, amelynek összetétele a fél év alatt az ő igényeihez alkalmazkodva változik. A WHO ajánlása szerint kiegészítő táplálékként a szoptatás akár kétéves korig vagy azon túl is folytatódhat. Az anyatej nemcsak táplálékként szolgál, hanem immunerősítő hatású, azaz véd az allergiás megbetegedések kialakulásától, így egyfajta „szuperélelmiszernek” tekinthető. A szoptatás az édesanyákra is jótékony hatással van, szülés utáni segíti a test regenerálódását, valamint csökkenti az emlő- vagy petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Ha nincs elég anyatej, és pótlásra van szüksége a babának, a megfelelő módszer kiválasztásához érdemes gyermekorvos és védőnő segítségét kérni.