Több mint 500 ezer embert vontak be abba a tanulmányba, amely szerint azoknál az embereknél, akik többsót adnak az elkészült ételükhöz, nagyobb a kockázata annak, hogy idő előtt elhalálozzanak.

Az European Heart Journalban megjelent tanulmány szerint azokhoz képest, akik soha, vagy csak ritkán adtak sót az elkészült ételhez, 28 százalékkal növekedett az idő előtti halálozás kockázata azoknál, akik utólag is extrán megsózták az ételüket.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, ha utólag is sózzák az elkészült ételt, akkor a férfiaknál több, mint két évvel, a nőknél pedig másfél évvel csökken a várható élettartam. Ebbe nem számít bele azonban a főzés során történő ízesítés.

Mint megállapították: az extra só hozzáadása összefüggésbe hozható a bekövetkező korai halálozás magasabb kockázatával és a várható élettartam csökkenésével.

Ugyanakkor a kockázatok enyhén csökkentek azoknál az embereknél, akik a több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak.

Hozzátették: „mivel a mi tanulmányunk az első, amely összefüggésről számolt be az élelmiszerekhez való extra só hozzáadása és a halálozás között, további vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez, mielőtt ajánlásokat teszünk.

Annika Rosengren professzor, a Göteborgi Egyetem vezető kutatója – aki nem vett részt a kutatásban – azonban hangsúlyozta, hogy a sót nem lehet teljesen elhagyni az étrendből.

A normál sómennyiséget fogyasztó egészséges embereknek nem kell túlságosan aggódniuk a sóbevitelük miatt. A szívbetegeknek azonban valószínűleg csökkenteniük kell a sófogyasztásukat, például azzal, hogy a kész ételt már nem sózzák meg.

Forrás: Európai Kardiológiai Társaság