Az már régóta köztudott, hogy a mértéktelen cukorfogyasztás a testtömeg növekedésével, a májzsír gyarapodásával és komoly egészségügyi következményekkel jár.

Kínai és amerikai tudósok nemrég megjelent elemzésükben kapcsolatot mutattak ki a túlzott cukorfogyasztás és összesen 45 betegség között, amelyek súlyos hatással vannak az életminőségre.

Ezek közé tartozik többek között a cukorbetegség, az elhízás, a fogak romlása, az asztma, különféle szívbetegségek, a depresszió, a köszvény és többféle rákos megbetegedés is.

A szakértők a hozzáadott cukrok napi hat teáskanálra (25 g) történő csökkentését javasolják. Ezen kívül az egészségünk érdekében fontos lenne a cukorral édesített italok fogyasztását mérsékelni legfeljebb heti egy adagra (2-3 dl).

Az ENSZ Egészségügyi Szervezete, a WHO adatai szerint a cukorbetegek száma az 1980-as évektől kezdve 108 millióról csaknem félmilliárdra emelkedett.

Különösen súlyos a helyzet az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A cukorbetegség a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, a szélütés és az alsó végtag amputációjának egyik fő oka. A cukorbetegség és a cukorbetegség okozta vesebetegség becslések szerint 2 millió ember halálát okozzák évente.

Az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás, a normál testsúly megőrzése és a dohányzás kerülése a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének vagy késleltetésének módjai.


A betegség diétával, fizikai aktivitással, gyógyszeres kezeléssel, valamint a rendszeres szűrésekkel kezelhető.

Forrás: BMJ / WHO