A mozgásszegény életmód negatív hatással van a serdülők szívének egészségére, állapították meg finn kutatók. Tanulmányuk azért is fontos, mert ritkán vizsgálnak ilyen irányban fiatal életkorú célcsoportokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi jelentései szerint a serdülőkorúak több mint 80%-a kevés fizikai aktivitást végez naponta.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a mozgásszegény életmód felnőtteknél számos szív- és érrendszeri betegséggel, 2-es típusú cukorbetegséggel és daganattal hozható kapcsolatba.

A Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports című folyóiratban megjelent tanulmány szerint serdülőknél az ülő életmód háromszor akkora növekedést okoz a szívtömegben, mint a mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitás.

A megnagyobbodott vagy hipertrófiás szívre utaló nagyobb balkamra-tömeg és a csökkent szívműködésre utaló csökkent balkamra-funkció együttesen vagy egymástól függetlenül a szívelégtelenség, a szívinfarktus, a stroke és a korai kardiovaszkuláris halálozás kockázatának növekedéséhez vezethet.

„Ezek az eredmények bővítik ismereteinket az ülőmunka káros hatásairól a szív egészségére. A szakértőket, egészségpolitikai döntéshozókat és tanárokat arra biztatjuk, hogy segítsék elő a serdülők fizikai tevékenységben való részvételét az egészséges szív érdekében” – mondja Andrew Agbaje, a Kelet-Finnországi Egyetem orvosa és klinikai epidemiológusa.

Folyóirat hivatkozás :

Andrew O. Agbaje. Associations of accelerometer‐based sedentary time, light physical activity and moderate‐to‐vigorous physical activity with resting cardiac structure and function in adolescents according to sex, fat mass, lean mass, BMI, and hypertensiv. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 2023; DOI: 10.1111/sms.14365

ScienceDaily. ScienceDaily, <www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230412131217.htm>