Egy új kutatás szerint a mozgásszegény életmódot folytató, egészségtelen alvási szokású embereknél zsírmáj alakulhat ki.

Az olyan anyagcserezavarok, mint az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség, okozhatnak ilyen típusú májbetegséget. A zsírmáj májelégtelenséghez vezethet, amely jelentős egészségügyi és gazdasági terhet jelent a társadalmak számára.

A zsírmáj a leggyakrabban előforduló májbetegség világszerte, a felnőtt lakosság körülbelül egynegyedét érinti.

Az Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratában megjelent új kutatás szerint a rossz éjszakai alvás és a nappali szunyókálás miatt a fokozott kockázatnak kitett embereknél megnő az esély a betegség kialakulására.

Yan Liu, a guangzhoui Szun Jat-szen Egyetem munkatársa elmondta: „tanulmányunk szerint az alvásminőség mérsékelt javulása a kockázat 29%-os csökkenését eredményezi.”

A kutatók 5011 zsírmájjal érintett kínai felnőtt saját bevallása szerinti alvási szokásait elemezték, és megállapították, hogy a késői lefekvés, a horkolás és a több mint 30 perces nappali szunyókálás szignifikánsan növeli a betegség kockázatát.

„Tanulmányunk bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az alvásminőség mérsékelt javulása is elegendő a zsírmáj kockázatának csökkentéséhez, különösen az egészségtelen életmódot folytatók körében” – mondta Liu. „Tekintettel arra, hogy a rossz alvásminőségű alanyok nagy részét aluldiagnosztizálják és alulkezelik, további kutatások és stratégiák szükségesek ezen a területen az alvásminőség javítására.”

Forrás: www.sciencedaily.com