Október 20-án van az osteoporosis, azaz a csontritkulás világnapja. Sokszor „néma járványnak” is nevezik ezt a betegséget, hiszen igen hosszan, akár évtizedekig sem okoz tüneteket, az érintett betegek nem is sejtik, hogy csontsűrűségük nem megfelelő.

Mit jelent a csontritkulás?

A csontritkulás azt jelenti, hogy a csont állománya kevesebb lesz, szerkezete átalakul, porotikussá válik, szilárdsága csökken, és növekszik a csonttörések kialakulásának a kockázata. A csontritkulás következményeként a gerinc, a csukló, a combnyak és a medence törése fordul elő leggyakrabban. Magyarországon körülbelül egy millió ember érintett az osteoporosisban, évente nagyságrendileg 15-17 ezer combnyaktörés, valamint 30 ezer csuklótörés és legalább ugyanennyi csigolya-összeroppanás történik. Sajnos az idősebb korban bekövetkezett töréseket lassú gyógyulás, több hónapos gyógytorna, esetleg gyógyszeres kezelés kíséri, és az érintettek igen nagy százaléka már nem képes teljesen felépülni.

A csontritkulás mindkét nemet érinti! Gyakorisága a nők körében magasabb, főként a változókor alatt tapasztalható hormonális változásoknak köszönhetően, amikor különösen fontos a tudatos csontvédelem. A férfiak magasabb érintettsége a nem megfelelő életvitel, genetikai hajlam vagy alacsony D-vitamin szintnek köszönhető.

40 éves kor felett érdemes külön figyelmet fordítani a csontállomány megőrzésére, hiszen ezt követően a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe!

Megelőzhető-e a csontritkulás?

A csontritkulás megelőzhető, de ehhez nélkülözhetetlen a már fiatalabb korban elkezdett egészségtudatos magatartás is. A betegség rizikófaktorai közé tartozik a genetikai hajlam, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az alacsony testtömeg, az elégtelen kalcium-, magnézium és D-vitamin-bevitel, valamint a kevés testmozgás is. Statisztikai adatok szerint az iskoláskorú gyerekek közel harmada kalciumhiányos, míg a felnőttek 90%-a D-vitamin-hiányos. A gyerekek számára a rendszeres testmozgás, a változatos étrend – különösen odafigyelve a kalciumban gazdag tápanyagok fogyasztására és a D-vitamin pótlására – elengedhetetlen ahhoz, hogy fiatal felnőtt korukra erős és megfelelő szerkezetű csontozattal rendelkezzenek.

Felnőttként azzal tehetjük a legtöbbet csontjaink egészségéért, ha változatos és minőségi élelmiszereket fogyasztunk, valamint gondoskodunk a megfelelő vitaminok fogyasztásáról, pótlásáról. Emellett laborvizsgálattal is tehetünk a megelőzésért! A Csontprofil vizsgálat információt ad szervezete D-és B12-vitamin ellátottságáról, valamint arról, hogy van-e a csontritkulásra utaló jel a szervezetében. A csontok hormonális szabályozását is vizsgálja bővített laborvizsgálati csontprofil csomagunk.

A HR-Pharma Csontprofil vizsgálatai októberben kedvezményesen érhetőek el:

Csontprofil 1 csomag ára: 9 500 Ft 10 950 Ft
Csontprofil 2 csomag ára: 25 000 Ft 28 000 Ft
Csontprofil plusz csomag ára: 44 000 Ft 48 700 Ft

Jelentkezzen be mielőbb laborvizsgálatunk egyikére, otthonról, kényelmesen, online időpontfoglaló rendszerünkön keresztül: