Egy új tanulmány kimutatta, hogy a hagyományos mediterrán típusú étrend összetevőinek a rendszeres fogyasztása – halak, tenger gyümölcsei, diófélék, zöldségek – csaknem negyedére csökkenthetik a demencia kockázatát.
A Newcastle Egyetem tudósai több mint 60 ezer ember adatait elemezték az Egyesült Királyság Biobankjából. A szerzők annak alapján értékelték az egyéneket, hogy étrendjük mennyire illeszkedik a mediterrán diéta főbb jellemzőihez. Majd a résztvevőket csaknem egy évtizedig követték nyomon, ezalatt 882 demenciás esetet regisztráltak.
A szerzők az egyes egyének demencia genetikai kockázatát is vizsgálták.
Dr. Oliver Shannon, a Newcastle Egyetem oktatója elmondta: „a demencia emberek millióinak életminőségét befolyásolja szerte a világon, és jelenleg korlátozottak a lehetőségek ennek az állapotnak a kezelésére. Ezért kiemelten fontos, hogy megtaláljuk azokat a módszereket, amelyekkel csökkenthetjük a demencia kialakulásának kockázatát. A mediterrán diétához hasonló étrend lehet az egyik, amely segíthet mérsékelni a rizikót demencia kockázatát.”
John Mathers, a Newcastle Egyetem humán táplálkozástudományi professzora hangsúlyozta: „még a magasabb genetikai kockázattal rendelkezők esetében is kimutatták, hogy a mediterrán étrend csökkenti a demencia kialakulásának valószínűségét, bár több kutatásra van szükség ezen a területen.
Forrás és további információ: Shannon, O.M., és mtsai: Mediterranean diet adherence is associated with lower dementia risk, independent of genetic predisposition: findings from the UK Biobank prospective cohort study. BMC Med 21, 81 (2023).
Newcastle Egyetem. „A mediterrán étrend a demencia kockázatának csökkenésével jár.” ScienceDaily. ScienceDaily, 2023. március 13. www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230313215055.htm