Egy friss tanulmány szerint napi egy marék mandula elfogyasztása jelentősen növeli egy rövid szénláncú zsírsav, a vajsav, termelődését, amely hozzájárul a bélrendszer egészségéhez.

A londoni King’s College kutatói kísérletükben az egész és az őrölt mandula hatását vizsgálták a bélrendszer mikrobáinak összetételére.

A bél mikrobiomja mikroorganizmusok ezreiből áll, ezek létfontosságú szerepet játszanak a tápanyagok emésztésében, és pozitív vagy negatív hatással lehetnek egészségünkre, beleértve az emésztőrendszerünket és az immunrendszerünket is.

A londoni King’s College kutatói 87 egészséges felnőttet toboroztak, akik az ajánlottnál kevesebb élelmi rostot ettek, és tipikus egészségtelen nassolnivalókat – csokoládét, chips-et – fogyasztottak.

A résztvevőket három csoportra osztották: az egyik csoport napi 56 gramm egész, egy másik napi 56 gramm őrölt mandulát fogyasztott, a kontrollcsoport pedig hasonló energiatartalmú muffinokat evett.

A négy hétig tartó kísérlet értékelésekor a kutatók azt találták, hogy a vajsav szintje szignifikánsan magasabb volt a mandulaevők körében, a muffint fogyasztókhoz képest.

A vajsav egy rövid szénláncú zsírsav, amely a vastagbelet bélelő sejtek fő energiaforrása. Ezeknek a sejteknek a hatékony működése ideális feltételeket biztosít a bélmikrobák normál funkciójához. Az eredmények arra is utalnak, hogy a mandula fogyasztása a székrekedésben szenvedők számára is előnyös lehet.

A tesztek kimutatták, hogy a mandula fogyasztása javította az emberek étrendjét, mivel a kontrollcsoporthoz képest magasabb volt az egyszeresen telített zsírsavak, rostok, kálium és más fontos tápanyagok bevitele is.

Forrás: King’s College London