Egy új kutatás szerint a légszennyező anyagok emelkedett szintje a menopauza utáni nők fokozott csontvesztésével jár együtt. A légszennyezettség miatti legnagyobb mértékű csontvesztést az ágyéki gerincen tapasztalták a kutatók.

Ez a tanulmány az első, amely posztmenopauzás nőkön vizsgálta a légszennyezettség csontokra gyakorolt hatását, valamint a légszennyezettség és a csontsűrűség közötti összefüggést.

Évente hozzávetőlegesen 2,1 millió csontritkuláshoz kapcsolódó csonttörés történik, ami akár 20,3 milliárd dollár éves közvetlen egészségügyi költséggel jár. A csontritkulás a nők körében gyakrabban fordul elő, a becslések szerint a kb. 10 millió oszteoporózisban szenvedő amerikai 80 százaléka nő.

A posztmenopauzás nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, minden második 50 év feletti nőnél tapasztalnak csontritkulással összefüggő csonttörést.

A kutatók összesen 161 808 posztmenopauzás nő adatait elemezték.

A résztvevők lakcíme alapján megbecsülték a légszennyezés mértékét, megmérték a nők csontsűrűségét a kutatás kezdetén, majd az első, a harmadik és a hatodik évben is.

A kapott eredmények megerősítették, hogy a rossz levegőminőség kockázati tényezője lehet a csontvesztésnek, függetlenül a társadalmi, gazdasági vagy demográfiai tényezőktől. A tanulmány bizonyítékot szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy különösen a nitrogén-oxidok járulnak hozzá jelentős mértékben a csontvesztéshez. Az ágyéki a gerinc az egyik leginkább érintett terület.

A levegőszennyezés, különösen a nitrogén-oxidok koncentrációjának csökkentése mérsékelheti a posztmenopauzás nők csontvesztésének kockázatát, megelőzheti a csonttöréseket, és csökkentheti a posztmenopauzás nők csontritkulásával kapcsolatos egészségügyi kiadásokat.

Forrás: a Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolája. „A levegőszennyezés felgyorsítja a csontritkulás okozta csontvesztést.” ScienceDaily. ScienceDaily, 2023. február 21. www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230221132129.htm