Három napon át a sporttudomány volt annak a szegedi szakmai konferenciának a középpontjában, amelyet a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) szervezett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar közreműködésével. A konferencián aktuális kérdések, mint a koronavírus is napirenden voltak.

A XIX. Országos Sporttudományi Kongresszuson dr. Varga Csaba, a HR-Pharma igazgatója elmondta:
az elmúlt két évben hazánkat is súlyosan érintette a koronavírus világjárvány, így a rendezvényen
kiemelt figyelmet szenteltek a terhelhetőségi és diagnosztikai vizsgálatoknak.

Számos tünet, olykor nehéz felépülés

„A COVID-19 fertőzés (akár tünetmentes esetben is) sajnos a szervezet számos területén okozhat nehezen gyógyuló elváltozásokat. Jelenleg a betegség utáni 3, 6, 12 és 20 hetes (poszt covid) időszakról állnak rendelkezésre irodalmi adatok. A poszt COVID-19 fertőzés utáni labordiagnosztikai vizsgálatok repertoárja folyamatosan gyarapodik, annak fényében, ahogy egyre több adat áll rendelkezésre. A sportolók terhelhetősége szempontjából kiemelten fontos, hogy milyen pillanatnyi állapotban van a szervezetük. Jelenleg nincs egyértelmű ajánlás, hogy milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni a különböző poszt covid időszakokban rendszeres vagy profi sporttevékenység esetén. A plenáris előadás során saját és irodalmi adatok felhasználásával igyekeztünk a vizsgálatok körét ismertetni.”

Dr. Varga Csaba

A poszt Covid időszakban az izomkárosodás jól diagnosztizálható számos paraméterrel (Kreatin kináz-CK, Kreatin kináz-MB-CK-MB). A kardiális troponin I és T, és a B-típusú natriuretikus peptid (BNP) a szívizom károsodás mértékét jelzi.

Ilyen diagnózissal is lehet számolni koronavírus esetén

A fertőzés miatt megváltozott véralvadási funkciókat a D-Dimer, Prothrombin+INR, az emelkedett gyulladási folyamatokat a C-reaktív protein (CRP), a laktát dehidrogenáz (LDH), az alkalikus foszfatáz (ALP) értékei, valamint a vörösvértest süllyedés mértéke mutatja.

Egyre több adat mutatja azt is, hogy a COVID-19 fertőzés károsan befolyásolja a pajzsmirigy működését, mely a tireoidea-peroxidáz elleni antitest (anti-TPO) mérésével igazolható.

A fentieken kívül számos esetben romlik a máj és a vese működési funkciója, s a vérképző rendszer működése is, melyet általános rutin labordiagnosztikával mutathatunk ki.

A jelenlegi meg nem erősített irodalmi adatok alapján változhat a szénhidrát anyagcsere működése is.

Dr. Varga Csaba hozzátette: „a széleskörű labordiagnosztikai vizsgálat segíti a COVID-19 fertőzésen átesett, rendszeres szabadidős vagy profi sportot végző emberek terhelhetőség változásának folyamatos nyomon követését. Természetesen a labordiagnosztika önmagában nem elegendő, de jól kiegészíti s segíti az egyéb diagnosztikai – EKG, képalkotó diagnosztika, spiroergometriás vizsgálati – eljárásokat.”

A HR-Pharma felkészült csapata a hét minden napján várja Önöket Szegeden, a Jobb fasor 12. szám alatti központunkban.

E-mail: info@hr-pharma.hu

Telefon (7-15 óra között munkanapokon): +36203578281