A neurológiai betegségek – migrénes fejfájás, demencia, szklerózis multiplex és Parkinson-kór – tünetei súlyosbodhatnak a globális klímaváltozás miatt, derült ki az Amerikai Neurológiai Akadémia tanulmányából.

„Bár a társadalom törekszik arra, hogy a hőmérséklet emelkedését megállítsa, mára már visszafordíthatatlan környezeti változások történtek. Ahogy a bolygó tovább melegszik, ezek a változások folytatódni fognak”, mondta Andrew Dhawan, az Amerikai Neurológiai Akadémia tagja.

Elemzésükhöz a kutatók az éghajlatváltozásról, a szennyező anyagokról, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok és a neurológiai betegségek kapcsolatáról 1990 és 2022 között közzétett tanulmányokat vizsgáltak.

Ezek rávilágítottak arra, hogy a hőmérséklet-ingadozás és a rosszabbodó neurológiai tünetek, a melegedő éghajlat, a kullancsok és szúnyogok által terjesztett fertőzések, a levegőben terjedő szennyező anyagok, és az agyi-érrendszeri betegségek aránya és súlyossága között összefüggések vannak.

A levegőben szálló szennyező anyagoknak, különösen a nitrátoknak és a finom szemcséknek, a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű szennyező részecskéknek való kitettség összefüggésbe hozható a stroke előfordulásával és súlyosságával, a demencia kockázatával, a Parkinson-kórral és annak rosszabbodással.

A szélsőséges időjárási események és hőmérséklet-ingadozások összefüggésbe hozhatók a stroke előfordulásával és súlyosságával is, a migrénes fejfájással, valamint a demens betegek kórházi kezelésével és a szklerózis multiplex súlyosbodásával.

Ezen túl az idegrendszert támadó fertőző betegségek, mint például a nyugat-nílusi láz, a meningococcus agyhártyagyulladás és a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás számára is kedvezőbb feltételeket teremtett a klímaváltozás a hagyományos földrajzi területeken túli megjelenésre.

Forrás: American Academy of Neurology

„A klímaváltozás és a levegőszennyezés súlyosbítja a neurológiai betegségeket?” ScienceDaily. ScienceDaily, 2022. november 16. <www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221116164916.htm>.