A szénanátha – tudományos nevén allergiás rhinitis – napjaink egyik népbetegsége. Jó hír, hogy az allergiatesztek segíthetnek felderíteni a kiváltó tényezőket, így lehetővé téve azok elkerülését, ezzel a tünetek mérséklését.

Az allergiás eredetű szénanátha az orrnyálkahártya gyulladása, amellyel immunrendszerünk a környezetben található anyagokra – főként a pollenekre, penészre, poratkákra, porra, állatszőrre – kórosan reagál.

Hazánkban minden tizedik felnőtt és minden ötödik serdülő szenved miatta, a gyerekek közötti előfordulási aránya pedig több, mint 8 százalékos. Érdekesség, hogy a statisztikák szerint gyermekkorban fiúknál, felnőttkorban viszont a nőknél gyakoribb.

Kialakulásának valószínűségét fokozhatja, ha a szűkebb vagy tágabb családban már előfordult allergiás megbetegedés. Emellett részben oka lehet a túlságosan steril környezet, a dohányzás, a nagyobb mértékű gyógyszerfogyasztás, valamint az olyan civilizációs ártalmak is, mint a levegőszennyezés, a növényvédő szerek fokozott használata, vagy épp az ételekben előforduló mesterséges anyagok.

Ne vegyük félvállról a tüsszögést, orrdugulást!

Az allergiás rhinitis, azaz a szénanátha egyik jellegzetes tünetegyüttese az orrdugulás, orrfolyás és tüsszögés, ami miatt sokan tévesen a „sima” náthával azonosítják. Nagyon fontos a náthától való elkülönítése, mert a nem megfelelően kezelt allergiás panaszok szövődményeket – alsó légúti hurutot, krónikus orrmelléküreg-gyulladást, tartós köhögést – okozhatnak, hosszabb távon pedig középfülgyulladás vagy asztma is kialakulhat.

Allergén bőrteszttel vagy vérből végzett vizsgálattal azonosítható a betegség oka, melyek kerülésével, valamint személyre szabott gyógyszeres kezeléssel tartósan enyhíthetők a tünetek.

Allergén-vizsgálatok a hatékonyabb kezeléshez

A HR-Pharma allergia inhalációs profil-csomagja 36 allergén vizsgálatát tartalmazza, s a légúti allergiás megbetegedések – szénanátha, allergiás asztma, illetve az egész évben fennálló perenniális asztma – esetén segíti a kiváltó tényezők felderítését. A mérés során az allergének által kiváltott speciális immunglobulin E kimutatása történik.

Az Allergia profil plusz csomag lehetőséget kínál arra, hogy vérvételt követően ne csak a leggyakoribb légúti, hanem bizonyos étel-allergének is meghatározhatók legyenek.

Foglaljon időpontot még ma laborvizsgálataink egyikére és szánjon időt a megelőzésre!