Május 17-én a szakemberek még nyomatékosabban hívják fel a figyelmet a „néma gyilkosként” emlegetett betegség, a magas vérnyomás elleni küzdelem fontosságára.

A hipertónia a modern életvitellel összefüggő betegség, kialakulásában a genetikai tényezők mellett a helytelen, mozgásszegény életmód, túlsúly, dohányzás, sóban gazdag étkezés, krónikus stressz és az alkohol is szerepet játszhat. Tartós, kezeletlen magas vérnyomás esetén károsodhatnak az erek, megvastagodhat, rugalmatlanná válhat az érfal, felgyorsulhat az érelmeszesedés folyamata. A hipertónia legsúlyosabb szövődménye a szívinfarktus és a stroke.

Magyarországon minden harmadik ember érintett lehet, de a hatvan év feletti lakosság körében az arányuk még magasabb: hazánkban ez a leggyakrabban előforduló népbetegség.

Fehérköpeny-szindróma a rendelőben

Sok páciens ismeri a fehérköpeny-szindróma jelenségét, miszerint az orvosi szobában rendre magasabb értékeket mér a vérnyomásmérő készülék, mint amit mi magunk, otthoni körülmények között mérnénk. Ezért is jó, ha van vérnyomásnaplónk, s naponta, lehetőleg azonos időpontokban megmérjük a vérnyomásunkat, s felírjuk annak értékét. Nemcsak a veszélyeztetett csoportok – túlsúlyosak, dohányosok, illetve azok, akiknek családjában már előfordult ezzel összefüggő megbetegedés –, hanem mások számára is megszívlelendő tanács az évenkénti orvosi ellenőrzés, hiszen a hipertónia kezdetben tünetek nélkül jelentkezik.

Éljünk okosabban!

A magas vérnyomás kialakulásának kockázata életmódváltással is csökkenthető. A só-, zsír-, és szénhidrátszegény étrend, a túlzott alkoholfogyasztás és a stressz kerülése, a rendszeres testedzés, valamint a dohányzás elhagyása sokat segíthet, az életmódbeli változtatásokhoz pedig szakemberek segítségét is igénybe vehetjük. Ha az életmódváltás nem elegendő, gyógyszeres terápiára is szükség lehet, hogy a súlyosabb szövődményeket elkerüljük.

Megelőzés, szűrés, életmódváltó csomagok

A Nemzetközi Hipertónia Társaság immáron közel húsz éve, 2005-ben hirdette meg először a Hipertónia Világnapját. Minden esztendőben május 17-én világszerte, így Magyarországon is szakmai programokkal, előadásokkal, szűrésekkel hívják fel a figyelmet a megelőzésre, a kialakult betegség progressziójának csökkentésére, a kezelés fontosságára. A HR-Pharma több, az életmódváltást elősegítő vizsgálati csomagot kínál a betegség egyes kockázati tényezőinek felderítésére, hogy az így kapott információk birtokában még hatékonyabban vehessük fel a harcot a „néma gyilkossal”.

Életmódváltó profil csomag

Metabolikus szindróma alap csomag

Metabolikus szindróma plusz csomag

Amennyiben Ön is fontosnak tartja egészségének megőrzését és a betegségek megelőzését, ismerje meg vizsgálati csomagjainkat és foglaljon időpontot szolgáltatásainkra, kényelmesen, online időpontfoglaló rendszerünk segítségével: