A máj akut vagy krónikus gyulladásos megbetegedését elsősorban vírusok okozzák. Mivel a fertőzöttek jó része akár évekig tünetmentes lehet, a fertőzés leghatékonyabban vírusszerológiai tesztekkel mutatható ki, elősegítve a korai diagnózist, majd kezelést, ezzel csökkentve a súlyosabb szövődmények kialakulását, valamint a terjedés kockázatát.

Mi a különbség az egyes hepatitisz vírusok között?

A hepatitisz A vírus okozta betegség elsősorban a nem megfelelő higiénia miatt, míg a hepatitisz B vírus, jellemzően vérrel, vérkészítménnyel, nem steril eszközökkel és szexuális úton terjed. Mindkét vírus ellen van védőoltás. A C vírust jellemzően fertőzött tű közös használatával lehet átadni, a hepatitisz D pedig akkor támadhatja meg a szervezetet, ha az egyén hepatitisz B vírussal is megfertőződött, mivel annak fehérjeburkában bújhat meg. A hepatitisz E vírus rendszerint olyan területeken jelenhet meg, ahol fertőzött vízzel találkoznak az emberek. A krónikus megbetegedéseket a B-, C- és D típusok okozzák, s a lappangó kór akár évekig is rejtve maradhat a szervezetben.

Nőtt a halálozási arány

A WHO becslése szerint megközelítőleg 400 millió hepatitisz B és 170 millió hepatitisz C vírusfertőzött ember él a Földön, míg Magyarországon közel 100 ezer ember érintett e kettőben. Legutóbbi adataik szerint nőtt a halálozási arány: míg 2019-ben 1,1 millióan haltak bele a hepatitisz különböző változataiba világszerte – 83 százalékban a B, míg 17 százalékban a C típusú fertőzésbe –, addig 2022-ben ez a szám 1,3 millióra nőtt.

Védőoltás, vérvizsgálat

Fontos tudni, hogy a legmagasabb arányban fertőző B vírus ellen oltással lehet leghatékonyabban védekezni: ezt 25 éve Magyarországon úgynevezett kampányoltás keretében minden 7. osztályos általános iskolás megkapja. A szervezetben jelenlévő vírust vérteszttel lehet kimutatni.

A leggyakrabban kért vírusszerológiai teszteket tartalmazza a HR-Pharma Hepatitisz fertőzés szerológia csomagja.

Hepatitisz fertőzés szerológia csomag

A csomag mellett a különböző típusú vírusok egyenkénti vizsgálatára is van lehetőség. A HR-Pharma szervspecifikus vizsgálati csomagja a máj esetleges gyulladási folyamatairól ad tájékoztatást.

Májfunkciós profil csomag

Amennyiben Ön is fontosnak tartja egészségének megőrzését és a betegségek megelőzését, ismerje meg vizsgálati csomagjainkat és foglaljon időpontot szolgáltatásainkra, kényelmesen, online időpontfoglaló rendszerünk segítségével: