Az endometriózis egy krónikus betegség, amely során a méhnyálkahártyához hasonló szövet, azaz az endometrium, méhüregen kívül megjelenik és növekedésnek indul.

Leggyakrabban a petefészkekben, petevezetékekben, hüvelyfalon jelennek meg ezek a szövetek, de érinthetik a vastag-, és végbelet, valamint a húgyhólyagot, húgyvezetéket is. A rendellenes elhelyezkedés fájdalmat, gyulladást és egyéb komplikációkat okozhat, érintheti a menstruációs ciklust, illetve immunológiai reakciókat válthat ki, valamint oka lehet a meddőség kialakulásának.

Az endometriózis egy komplex betegség, amely szerteágazó tünetekkel és következményekkel járhat, a felismerése és diagnosztizálása is hosszadalmas lehet, ezért panaszok esetében nagyon fontos a mielőbbi orvosi konzultáció.

Egyes becslések szerint a reproduktív korú nők 10%-a lehet érintett az endometriózisban. Bár döntő többségben a termékeny életkorban (25-35 éves kor) lévő nőket érinti, az sem kizárt, hogy már egészen fiatal, akár 12-15 éves korban, illetve 35 év felett diagnosztizálják a betegséget.

Milyen tünetei lehetnek az endometriózisnak?

A leggyakoribb tünetek között említhető a tartós és visszatérő kismedencei fájdalom, az erős menstruációs fájdalom, a szexuális együttlétek során észlelt fájdalom, vizeletvisszatartási gondok, emésztési problémák. Előfordulhat az is, hogy egyedüli „tünet” a meddőség, amely az endometriózissal élő nők körülbelül 40%-át érinti.

Hogyan lehet diagnosztizálni a betegséget?

A tünetek változatossága és eltérő intenzitása miatt a diagnosztizálás nem könnyű, akár évekbe is telhet. A szakorvosi vizsgálatok – manuális vizsgálat, hüvelyi ultrahang, indokolt esetben MRI – mellett leginkább a célzott laborvizsgálatok segíthetik a diagnózis felállítását. Az endometriózisban szenvedő nők anti-Müllerian hormon (AMH) szintje eltérést mutathat, ezért érdemes lehet ilyen irányú laborvizsgálatot is végeztetni. A CA-125 és a HE4 szérumszintje emelkedett lehet endometriózisban, mérésük segítheti a betegség felismerését.

A korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a tünetek enyhítése és a szövődmények megelőzése szempontjából, ezért is fontos, hogy gyanú esetén mielőbb kezdetét vegye a diagnosztizálást segítő vizsgálatok elvégeztetése.

A HR-Pharma Endometriózis profil csomag laborvizsgálatát Szegeden két helyszínen is elvégezzük. Ismerje meg szolgáltatásunkat és foglaljon időpontot vizsgálatunkra mielőbb.