Az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez és az általános vitalitás megőrzéséhez létfontosságú, hogy egész évben – de különösen télen – figyeljünk a megfelelő D-vitamin bevitelre. Ez a zsírban oldódó vitamin nemcsak az erős csontozat megőrzésében játszik szerepet, hanem hatással van a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint egyes daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében is.

A tavaszi, nyári hónapokban előnyös helyzetben vagyunk, hiszen a napfény hatására a bőrünkben D-vitamin termelődik. A téli hónapokban viszont, amikor kevésbé ér minket napfény, a D-vitamin szintje csökkenhet szervezetünkben, amely különféle egészségi problémákat okozhat. Egy 2023-as reprezentatív felmérésből – amelyet a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinika kutatócsoportja publikált – kiderült, hogy tél végére, tíz magyar felnőttből kilenc küzd D-vitamin hiánnyal.

Mit tehetünk a téli hónapokban?

Annak érdekében, hogy megelőzzük a D-vitamin hiányt a novembertől áprilisig tartó időszakban, az alábbiakat tehetjük:

  • Fogyasszunk D-vitaminban gazdag élelmiszereket! Ilyen például a tojás, a máj, a halmájolajok, valamint a tej- és a tejtermékek.
  • Amennyiben engedi az időjárás, sétáljunk, tartózkodjunk a szabad levegőn, élvezzük a téli napsütést is!
  • Jól meghatározott mennyiség bevitelével, különböző táplálék-kiegészítőkkel is pótolhatjuk a szükséges D-vitamint. Felnőttek és idősek esetében átlagosan napi 2000 NE elegendő a normál vitaminszint fenntartásához.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a túlzott D-vitamin bevitel káros lehet, felhalmozódhat a szervezetben és ez mellékhatásokat okozhat. A megfelelő mennyiség megállapításához érdemes a téli időszak elején elvégeztetni egy olyan laborvizsgálatot, amely kimutatja a szervezetben lévő D-vitamin szintet. Ennek birtokában lehet „egyénre szabva” megállapítani az indokolt és szükséges napi vitaminmennyiséget.

A HR-Pharma szolgáltatásai között található külön D-vitamin panelvizsgálat is, illetve ún. Vitamin profil csomag is, amely a D-vitamin mellett, a B-vitamin, valamint a pajzsmirigy hormonok, illetve a kalcium szint mérését is tartalmazza. A szükséges vérvételt időpontra érkezve, pontosan és gyorsan végezzük el, az eredményt pedig 24 órán belül megküldjük.

Foglaljon időpontot még ma vizsgálatunkra és gondoskodjon arról, hogy szervezete elegendő D-vitaminhoz juthasson a téli hónapokban is: